Pátek, 19. dubna 2024

Na veletrhu Techagro se budou prezentovat všichni členové A. ZeT

Podle něho vše nasvědčuje tomu, že letošní jubilejní 10. ročník veletrhu TECHAGRO bude opět rekordní.
Na veletrhu Techagro se budou prezentovat všichni členové A. ZeT

Tradičním vystavovatelem na mezinárodních agrárních veletrzích TECHAGRO, ANIMAL VETEX, SILVA REGINA, které se uskuteční na brněnském výstavišti od 6. do 10. dubna 2008, bude Asociace zemědělské a lesnické techniky (A.ZeT). „Máme 44 členů, jde převážně o výrobce a prodejce zemědělské a lesnické techniky, našimi členy jsou také akademické a vědeckovýzkumné instituce – Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Česká zemědělská univerzita v Praze a Výzkumný ústav zemědělské techniky v Praze. Všichni se budou na letošních veletrzích prezentovat,“ řekl ředitel  A.ZeT a člen výstavního výboru Dušan Benža.

Podle něho vše nasvědčuje tomu, že letošní jubilejní 10. ročník veletrhu TECHAGRO bude opět rekordní. Asociace společně se Sdružením dovozců zemědělské techniky provádí pravidelná statistická zjišťování tuzemských prodejů rozhodujících zemědělských strojů. „Od roku 2004, tedy od našeho vstupu do EU, každým rokem prodeje traktorů a sklízecích mlátiček meziročně rostou o 15 až 20 procent. Svědčí to o lepších investičních možnostech zemědělců. Poněkud horší je to ze zdrojem jejich financí. Většinu z těchto peněz totiž už  netvoří příjmy z vlastní zemědělské výroby, ale dotace z evropských fondů. Do roku 2013, kdy končí nynější rozpočtové období EU, však podle mého názoru tato situace přetrvá,“ konstatoval Benža.

Připomněl, že naši zemědělci stále dostávají méně dotací, než jejich kolegové ze zemí bývalé evropské patnáctky. „Nebojím se proto o naše zemědělce ani pro další období, pokud budou subvence do zemědělství výrazně redukovány ve všech zemích EU. Půjde mezi evropskými farmáři o soutěž nedeformovanou úrovní národních ekonomik, a tam se ti naši neztratí,“ doplnil ředitel.

Stánek A.ZeT tradičně v pavilonu A1

Stánek Asociace bude jako tradičně v pavilonu A1, její firmy budou prakticky všude po areálu. Většina z nich nomenklaturou patří na TECHAGRO, svoje zástupce bude mít i na lesnickém veletrhu SILVA REGINS a na přehlídce hospodářských zvířat  ANIMAL VETEX. Brněnské veletrhy jsou pro české výrobce a prodejce tradičním místem na uvedení novinek, vystavovatelé se utkávají v soutěži o Grand Prix za nejlepší výrobek , kde má A. ZeT opět několik želízek v ohni. Výrobky přihlášené do soutěže o Grand Prix jsou postupně představovány na stránkách odborného tisku.

V současnosti je už brněnské výstaviště zcela vyprodáno, zaplněno je všech dvanáct pavilonů i veškerá volná plocha. Organizátoři předpokládají, že letos agrární veletrhy  opět předčí předešlé ročníky, a to jak v počtu vystavovatelů, tak i návštěvníků.

Biomasa a rozvoj venkova

Velký zájem na agrárních veletrzích také zaznamenává nový perspektivní obor Biomasa. Toto téma se v současnosti skloňuje nejen ve všech státech EU, ale v celém světě. Dalším stěžejním tématem odborného doprovodného programu bude Rozvoj venkova v souvislosti s dotacemi z EU. Obě témata patří mezi problematiky, kterými se v současné době MZe i EU intenzivně zabývají. Otázky dotací ze státního i evropského rozpočtu patří totiž mezi klíčové faktory ovlivňující zemědělskou politiku na daný rok. Pro veřejnost je určen doprovodný program veletrhu SILVA REGINA, zahrnují i speciální výstavu mysliveckých potřeb, zbraní a trofejí. Novinkou bude i minifarma s miniaturními koňmi a ovečkami s programem pro nejširší veřejnost.

 

Více informací na www.techagro.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů