Čtvrtek, 28. března 2024

Zemědělci hlásí rekordní zisk - 14 miliard

Zemědělci hlásí rekordní zisk - 14 miliard
České zemědělství dosáhlo loni rekordního zisku - bezmála 14 miliard korun. Je to téměř dvojnásobně víc než v roce 2006. Dnes to potvrdí Český statistický úřad.

"Na výsledku se výrazně podepsaly jak stále se zvyšující dotace, které už dělají kolem čtyřiceti miliard, tak výrazné zdražení produkce," vysvětluje Jiří Hrbek, ředitel odboru zemědělství ČSÚ.

Podle Michala Pospíšila, poradce ministra zemědělství, ale sílu dotací z Bruselu snižuje rostoucí kurs koruny. Rozhodující pro celkový výsledek oboru je proto dražší produkce. Především v druhém pololetí roku vylétly vzhůru hlavně ceny obilí, například u pšenice až na téměř dvojnásobek. Zdražila i řepka a rostou ceny mléka.

Zemědělci tak mají víc peněz na pořízení nových strojů, nákup půdy. Mohou ovšem používat i více chemie - což zase negativně dopadne na životní prostředí. "Zanedlouho ovšem budou muset také splňovat přísnější ekologické normy, což nezdravý přísun chemie omezí," upozornil Pospíšil.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů