Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vláda pozměnila program ekologického zemědělství

Vláda pozměnila program ekologického zemědělství
Program podpory ekologického zemědělství čekají drobné změny. Vláda schválila návrh ministra zemědělství Petra Gandaloviče, který má odstranit nedostatky, které se vyskytly během praktického využívání programu.

Změny se týkají především programu biopásy. Biopás je území, na kterém mají přežít rostliny a živočichové, kteří jsou v současnosti kvůli zemědělské produkci vytlačováni. Dosud byla minimální rozloha biopásu pět hektarů, v budoucnosti budou moci zemědělci vytvořit biopás už na dvou hektarech.

Biopás je osíván předepsanými osivy a nesmí přes něj přejíždět zemědělské stroje. Ztráty, které tím zemědělcům vzniknou, zaplatí Evropská unie.

Další změny se dotknou ekologických zemědělců. Ti, kteří budou hospodařit výhradně ekologicky, dostanou na dotacích více peněz než zemědělci, kteří povedou hospodářství ekologicky a běžně zárověň.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů