Pátek, 19. dubna 2024

Stát chce kontrolovat, čím se hnojí

Stát chce kontrolovat, čím se hnojí
Vláda schválila novelu zákona o hnojivech. Podle ní by zemědělci mohli v budoucnu používat organické hnojivo vzniklé při výrobě bioplynu, pouze pokud bude zaregistrováno.

Podle ministerstva zemědělství by se díky novele mělo snížit riziko kontaminace zemědělské půdy škodlivými látkami. Úprava zákona má také zmenšit problémy se zápachem, který se z tohoto hnojiva často line. Novelu teď projedná parlament.

Zemědělci nyní podle ministerstva mohou na vlastních pozemcích používat organické hnojivo vzniklé při výrobě bioplynu, takzvaný digestát, bez registrace. Takže nelze nijak kontrolovat jeho složení.

"S ohledem na vzrůstající počet bioplynových stanic, a tím i zvyšující se objem digestátů, tak roste riziko kontaminace zemědělské půdy a potažmo potravního řetězce," zdůvodnilo ministerstvo svůj návrh.

Požadavek na registraci organického hnojiva by se ale neměl týkat těch bioplynových stanic, které jako vstupní surovinu využívají pouze statková hnojiva. "Problémy totiž přinášejí zejména provozy, které zpracovávají odpady," uvedlo ministerstvo.

V novele také navrhuje, aby mezi hnojiva používaná na zemědělské půdě patřily i usazeniny z vodních toků. Nová úprava registračního řízení by podle ministerstva měla umožnit, aby kvůli drobným změnám nemuselo být vydáno zcela nové rozhodnutí o registraci hnojiva. Změny v rozhodnutí o registraci tak budou rychlejší a poplatek za jejich provedení nižší.

Při žádosti o registraci hnojiva, které neodpovídá typu uvedenému ve vyhlášce, by již podle návrhu nebylo nutné ve všech případech provést přezkoušení vlastností hnojiva biologickými zkouškami nebo testy.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů