Pátek, 19. dubna 2024

Biobedničky se chystají na česká města

Biobedničky se chystají na česká města

Místní a čerstvé biopotraviny přímo ze statku si mohou pořídit rodiny, které se ve svém městě přidají k takzvaným bioklubům. V sobotu (29. 3.) se lidé z celé republiky sejdou na praktickém semináři, kde Hnutí DUHA bude radit, jak podobná neformální sdružení založit.

 

Ekologická organizace zde také poprvé představí sadu nových publikací, které slouží jako praktický návod pro zájemce o vytvoření bioklubu. Každý si je může stáhnout zdarma na webové stránce www.ceskebiopotraviny.cz.

 

Biokluby úspěšně fungují v řadě evropských měst. Sdružují se v nich rodiny či lidé, kteří chtějí odebírat biopotraviny přímo od nedalekých ekologických zemědělců. Vědí tak, čí zboží kupují, mohou svého statkáře osobně poznat a hlavně mají zaručený místní původ potravin. Zákazníci rovněž takto obejdou supermarkety, jež svoji nabídku často dovážejí z velké vzdálenosti a velkou většinu vydělaných peněz si ponechávají. V bioklubu veškerou útratu dostane přímo zemědělec.

                       

Rodiny v bioklubech si pravidelně – obvykle jednou týdně – objednávají potraviny podle své potřeby. V určený den pak dostanou domů nebo na domluvené místo bedničku se zbožím přímo od zemědělce.

 

První české biokluby vznikly před několika lety v Praze, Brně a Olomouci. Třeba pražský Klub přátel biofarem, který organizují manželé Růžičkovi, funguje od roku 1995, soustavně rozšiřuje sortiment a přidává další a další statky. Hnutí DUHA chce tento trend rozšířit do dalších měst. Podpora silného místního trhu s biopotravinami je totiž velmi důležitá pro rozvoj českého ekologického zemědělství.

 

Ekologická organizace zároveň vede kampaň Hledá se česká buchta, která chce hlavní výrobce – velké pekárny, mlékárny, výrobce uzenin či zpracovatele ovoce a zeleniny – přimět, aby do obchodů dodávali více domácích, českých biopotravin [1].

 

Podle čísel, která v úterý publikovala agentura Green marketing, 62 % biopotravin prodaných loni v českých obchodech pocházelo z dovozu [2]. Často mezi ně patří i zboží, jež by mohli dodávat domácí zemědělci. Hnutí DUHA spustilo web potraviny.cz, odkud lidé mohou psát emaily přímo velkým výrobcům potravin a žádat po nich lepší nabídku.

 

Praktického rádce Čerstvé biopotraviny na dosah lze stáhnout na www.hnutiduha.cz nebo na potraviny.cz

 

Kateřina Kotásková z Hnutí DUHA řekla:

„Biokluby jsou elegantní způsob, jak nakoupit biopotraviny, které jsou zaručeně čerstvé a od místního zemědělce. Navíc máte jistotu, že peníze opravdu dostane statkář a většinu útraty neschlamstne supermarket. Osobně poznáte svého zemědělce, takže víte nejen co, ale také od koho jíte. Bioklubů po Evropě běží už stovky. Sama v brněnském bioklubu nakupuji každý týden. Na semináři či v publikacích se lidé dozví, jak mohou s přáteli založit bioklub i ve svém městě. Není to nic těžkého.”

 

 

Kontakt:        Kateřina Kotásková, Hnutí DUHA, telefon 603 385 917, 545 214 431, email katerina.kotaskova@hnutiduha.cz

Lenka Kaspříková, Hnutí DUHA, telefon 724 506 446, 545 214 431, email lenka.kasprikova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů