Čtvrtek, 28. března 2024

Gandalovič musí jednat s výrobci o nedostatku českých biopotravin

Gandalovič musí jednat s výrobci o nedostatku českých biopotravin

Hnutí DUHA uvítalo novou kampaň na podporu biopotravin, kterou dnes představil ministr zemědělství. Ale zelená organizace připomněla, že Petr Gandalovič by měl také jednat s velkými výrobci potravin, jak zvýšit nabídku domácího, českého zboží z ekologického zemědělství v obchodech.

Podle nové ročenky loni 62 % prodaných biopotravin pocházelo z dovozu [1]. Podíl importu je rok od roku horší. České ekologické zemědělství tak podle Hnutí DUHA zbytečně přichází o příležitosti. Hlavní příčinou je slabá nabídka velkých výrobců potravin [2].

Hnutí DUHA v únoru spustilo program Hledá se česká buchta, jenž má přimět velké pekárny, mlékárny, výrobce uzenin, zpracovatele ovoce či zeleniny a další výrobce, aby do obchodů dodávali více českých biopotravin [3]. Supermarkety nabízejí desítky druhů importovaných biopotravin, které by přitom mohli zajišťovat domácí zemědělci [4].

Ekologická organizace také spustila webovou stránku potraviny.cz, odkud lidé mohou psát emaily přímo velkým výrobcům potravin a požadovat od nich lepší nabídku bio. Najdou zde také novinky o biopotravinách na českém trhu, praktické kontakty na dodavatele, informace o ekologickém zemědělství nebo publikace ke stažení.

Podle Hnutí DUHA by ministerstvo zemědělství také mělo revidovat dotační programy. Drtivou většinu českého ekologického zemědělství – asi 83 % – tvoří louky a pastviny [5]. Proto se podle zelené organizace subvence musí více zaměřit na podporu ekologických polí a sadů, kterých je velmi málo. Přitom právě odtud pochází většina potravinářské produkce.

Kateřina Kotásková z Hnutí DUHA řekla:

„Jen dobře. Kampaň ministerstva zemědělství určitě poptávce po biopotravinách a ekologickému zemědělství pomůže. Ale velký a rostoucí podíl dováženého zboží na trhu s biopotravinami je úplně zbytečný. Ministr Gandalovič by měl také jednat s velkými českými výrobci – pekárnami, mlékárnami, výrobci uzenin a dalšími podniky – o tom, jak zvýšit nabídku domácích biopotravin. Mléko, obilí nebo zeleninu a další suroviny by klidně mohli dodávat domácí zemědělci. Hlavní příčinou je slabá nabídka velkých výrobců potravin, kteří bio nedodávají. České zemědělství i naše krajina tak zbytečně přichází o velkou příležitost.”

 

Kontakt:             Kateřina Kotásková, Hnutí DUHA, telefon 603 385 917, 545 214 431, email katerina.kotaskova@hnutiduha.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů