Čtvrtek, 28. března 2024

Čuba nastínil nové cesty českého zemědělství

Čuba nastínil nové cesty českého zemědělství
Tiskové středisko BVVMezi hlavní opatření pro rozvoj českého zemědělství patří: Farmáři musí za svou produkci dostávat více peněz. Pro získání těchto financí se musí věnovat standardním, ale i nestandardním produkcím.

Chovatelé a pěstitelé by měli vyrábět takové produkty, o které je a bude na trhu zájem. Důležité je také vytvořit zcela nové organizační uspořádání, které umožní, aby zemědělství mohlo fungovat v současném globalizovaném světě. Uvedli to na semináři Nové cesty českého zemědělství v Rotundě pavilonu A Doc. ing. František Čuba, CSc. a Doc. ing. Josef Hurta CSc.

Ze semináře vyplynulo, že řada našich zemědělských podniků má sice velkou rozlohu, ale přesto malou pro to, aby se jim podařilo ovládnout situaci, nejen v Evropě, ale v celém světě. Proto by se měly začít sdružovat a uskutečňovat velké programy s velkým kapitálem. Podle obou specialistů se musíme rychle vzpamatovat, pak našim podnikům budou diktovat podmínky jiné firmy, budeme závislí na obchodních řetězcích a na politice nikoliv naší, ale jiných zemí.

Není správný názor, že české zemědělství omezují státy bývalé evropské patnáctky. I tam mají podle odborníků zemědělci stejné podmínky jako u nás a přesto hospodaří dobře. Pád českého zemědělství je způsoben vnitřními podmínkami. Zemědělství také chybí špičkoví manažeři. V současnosti se naše školství zaměřilo na tzv. masovou výrobu absolventů a velice málo víme, kolik talentů se v ní ukrývá. Je velkým úkolem pro školy, aby se začaly touto problematikou zabývat a věnovaly se také výchově špičkových odborníků, tak jak tomu je ve vyspělých zemích.

Rozvoj zemědělství mohou výrazně ovlivnit nové programy. Jde o bioplynový program, program výroby paliv, program obnovy skleníkové výroby, program výroby a prodeje čerstvých potravin, program chovu ovcí, program halového chovu ryb a nápojový program. Za jednu z nejvýznamnějších radikálních změn v současném období můžeme podle docentů Čuby a Hurta považovat výrobu bioplynu v zemědělských podnicích. Ta neřeší pouze jakési spotřebování biomasy, pro kterou v současnosti není odbyt. Bioplyn může být totiž po vyčištěný dodáván jako levný plyn pro spotřebitele i podniky a umožnit plynofikaci tam, kde není zemní plyn k dispozici. Bioplyn může být použit k pohonu aut, výrobě elektřiny apod.

V ČR by mohlo být vybudováno a provozováno 600 až 1000 bioplynových stanic, přičemž by bylo zapotřebí vyčlenit asi 250 000 a 400 000 hektarů polí, na nichž by byla produkována biomasa, tedy kukuřice, žito, pšenice, ale i traviny.

K zásadním změnám zemědělské činnosti také patří obnovení dřívější skleníkové výroby. Jde však o produkci na jiném principu než v minulosti. Skleníková výroba v ČR totiž byla zlikvidována vytápěním této zakryté plochy cenově nepřijatelnou energií. Proto je třeba využít pro vytápění levné teplo z biomasy. O ČR se totiž v současnosti dováží 73 procent zeleniny a rozhodující množství květin. Přitom zde přibývají na obnovení těchto činností i další aspekty, tato odvětví si vyžadují velké množství pracovníků.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů