Pátek, 19. dubna 2024

BARTÁKŮV HRNEC PRO FARMU HUCUL

BARTÁKŮV HRNEC PRO FARMU HUCUL

Ocenění nejlepšího ekologického zemědělce za rok 2007 získala rodina Karbusických z Farmy HUCUL.  Slavnostní vyhlášení v pořadí již 16. ročníku a předání putovního Bartákova hrnce proběhne na Janově hoře ve Vítkovicích v Krkonoších dne 31. května 2008. „Přijďte pobejt“  a zasadit si šípkový keř na hromadu kamení. 

Již tradiční ocenění Bartákův hrnec pravidelně vyhlašuje a pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.  Rodina Karbusických z Farmy HUCUL získala letos tuto cenu zejména za svůj přínos v oblasti mimoprodukčních zemědělských funkcí, aktivní propagaci ekologického zemědělství a biopotravin v regionu a dlouhodobou péči o krajinu. Farma provozuje celoročně agroturistiku, chová huculské koně a skot, jehož maso zpracovává od roku 2007 ve vlastním penzionu a restauraci. Faremním produktem je kompost ze surovin ekologického zemědělství. Aktivně se podílí na údržbě venkovského krajinného rázu horského regionu a šetrnou zemědělskou údržbou podporuje rozvoj  biodiverzity na přírodně cenných lokalitách. 

PROGRAM::
10:00 hod  - slavnostní zahájení

11:00 hod  - předání Bartákova hrnce

Pohádka O udatném Špaldíkovi (divadlo KRAB), Sázení šípků na hromadách, Přednáška „Uklizená krajina nemusí být zdravá“ (Bioinstitut, Olomouc), Krkonošské regionální výrobky, přírodní soutěže pro malé i velké děti (MAS Přijďte pobejt), vystoupení s hřebci a jízdy na koních a mnoho dalšího.

O FARMĚ HUCUL
Horská Farma Hucul se nachází na úbočí Janovy hory v obci Vítkovice v západní části Krkonoš. Rodina Karbusických zde ekologicky hospodaří od roku 1998 na 300 hektarech luk a pastvin, které leží přímo nebo v těsném sousedství Krkonošského národního parku a sahají až do nadmořské výšky 1.100 metrů. V osmdesátých letech  bylo hospodářství na Janově hoře jedním ze dvou míst v tehdejším Československu, kde probíhala intenzivní záchrana genofondu huculských koní. Osmdesátihlavé stádo tohoto horského otužilého plemene, které se dnes na svazích kolem farmy pase, patří kvalitou a velikostí mezi nejlepší chovy v České republice. Telata skotského náhorního skotu, který Karbusičtí chovají od roku 2005,  jsou porážena na blízkých jatkách v časově oddělené porážce a maso je kompletně zpracováváno ve vlastním penzionu a restauraci. Tu farma provozuje od roku 2006 a vedle vlastního hovězího zde nabízí také menu se surovinami v biokvalitě. V oblibě návštěvníků jsou nejen jízdy na koních, ale i netradiční dětské hřiště se stádem na děti zvyklých koz a dřevěnými sochami z dílny studentů pražské AVU. V létě se zde každoročně pořádají dětské tábory s výukou jízdy na koních.
Farma dlouhodobě spolupracuje s KRNAPem, kterému obhospodařuje dvě lokality s výskytem vzácných a chráněných druhů rostlina a živočichů (chřástal, prstnatec bezový, lilie zlatohlavá, jestřábníky). Dlouhodobě usilují  o zachovaní cenných lokalit  - např. kamenné zídky a hromady, dřevinné linie - a aktivní propojování zemědělských ploch s nevyužívanými, ale pro přírodu významnými krajinnými prvky. Hospodářství je jednou z modelových farem mezinárodního projektu „Ekozemědělci přírodě“.

O BARTÁKOVĚ HRNCI
Tradiční cenu nejlepšímu ekologickému zemědělci roku uděluje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců každoročně jednomu ze svých členů jako ocenění práce a dosažených výsledků v oblasti ekologického zemědělství. Cenou je putovní pohár plný zlaťáků v podobě mincí, které se symbolicky vysypou novému držiteli zpravidla do ošatky či zástěry. Tzv. Bartákův hrnec je pojmenovaný podle Richarda Bartáka, nestora českého ekologického zemědělství. Budoucí držitel poháru je vybírán na základě návrhů členů Svazu PRO-BIO. Hodnocena je nabídka a kvalita služeb, produkce bioproduktů, ekologická uzavřenost hospodářství, přínos pro rozvoj ekologického zemědělství. Akce je vyhlašována pravidelně poslední květnový víkend v roce a probíhá vždy v místě oceněného.

ZA PRO-BIO SVAZ EKOLOGICKÝCH ZEMĚDĚLCŮ

Kateřina Čapounová, mob: 602 522 335, katerina.capounova@biospotrebitel.cz

Vladimíra Červená, tel.: 583 216 609, vladimira.cervena@pro-bio.cz

 

FARMA HUCUL

Ivan a Marie Karbusičtí, tel.: 481 582 819, farma@hucul.cz, www.hucul.cz

 

PŘEHLED DOSUD OCENĚNÝCH EKOZEMĚDĚLCŮ

1992 – Růžena Rebrošová z Osvětiman

K tomu R. J. Barták: „Její statek mně připadal jako archa Noemova – bylo tam nejméně dvacet druhů šťastných zvířat, volně pobíhající prasátka mezi slípkami a kůzlaty a jako skutečná rarita páv, jezdící na koni.“

1993 – František Špatný z Bílska u Vodňan

Dobře prosperující ekologická farma s chovem koz a produkcí kozích biosýrů.

1994 – Ing. Petr Weidenthaler, zahradnictví Luční Údolí v Machové u Zlína

Exkluzivní zelinář, který posléze přesunul sídlo svého zahradnictví do Velehradu. Překrásnou biozeleninu prodává na tržnici ve Zlíně.

1995 – Jaroslav Netík ze Spáleniště u Dobrušky

Původně údržbář textilních strojů, manželka učitelka hudby. Vytvořili malé hospodářství, kde pěstují zeleninu, chovají krávy a huculské koně a nabízejí ubytování turistům.

1996 – Ing. Martin Hutař ze Starého Města pod Sněžníkem

Zakladatel a dodnes ředitel firmy PRO-BIO, s.r.o., našeho nejznámějšího zpracovatele bioproduktů.

1997 – Ing. Miloš Knápek z Horních Heřmanic

Ekofarma zaměřená na chov masných plemen skotu a poskytující agroturistiku na velmi vysoké úrovni. Knápkovi dnes uvažují o zřízení chráněných dílen na své ekofarmě.

1998 – František Březík z Kostelce u Zlína

Březíkovi jsou v okolí známí svým kravským biomlékem a tvrdým sýrem. Při předávání poháru uspořádali rodinný koncert vážné hudby.

1999 – Ing. Tomáš Křišťan z Milotiček na Pelhřimovsku

Ing. Křišťan nejen vede statek zaměřený na produkci biobrambor a chov ovcí. Na statku také provádí polní pokusy a provozuje agroturistiku.

2000 – Ing. Zdeněk Ševčík z Pitína na Uherskohradišťsku

Sadař, který pěstuje různé druhy ovoce a suší je ve vlastní sušárně. Je zapojen do hnutí Tradice Bílých Karpat.

2001 – Jana Radičová, farma Babiny u Ústí nad Labem

Na své 770 ha velké farmě chová paní Radičová masný skot, kozy a koně. Pěstuje zde také ovoce a prodává sušené bylinné směsi. Pro zájemce nabízí vyjížďky na koních. Ve volném čase se věnuje muzicírování ve stylu country.

2002 – Josef Šourek, farma Filoun, Plavy u Jablonce nad Nisou

Chovatel mléčného skotu plemene Holštýn a obhospodařuje na sedmdesát hektarů půdy. Ze své mlékárny denně rozváží po celém okrese syrové mléko, pasterované mléko, měkký sýr, tvaroh, máslo i podmáslí.

2003 – rodina Abrlova z Pavlova pod Pálavou

Rodinná farma Pollau se nachází na úpatí Pálavských vrchů. Na 5 ha půdy pěstuje byliny a koření a významně působí také v ekologickém pěstování révy vinné. Produkuje přívlastková vína odrůd Pálava, Muškát moravský, Cabernet Moravia. Biovína dodává několika odběratelům, vybraným vinotékám a prodejnám.

2004 – rodina Kamírova, farma Borová u Chvalšin

Kamírovi hospodaří na 250 ha luk a pastvin v CHKO Blanský les v Jižních Čechách. Farma je zaměřena na chov skotu bez tržní produkce mléka, chov koní a ekoagroturistiku.

2005 – rodina Štěrbova, ekofarma Deblín

Rodina Štěrbova obhospodařuje 30 hektarů orné půdy, ekologicky pěstují zeleninu, brambory, obiloviny a byliny. V moderní provozovně balí biozeleninu a biovoce, zejména pro brněnské a pražské prodejny zdravé výživy a obchodní řetězce pod vlastní značkou „Ekofarma Deblín“. Chovají prasata, masný a mléčný skot.

2006 - Country Life v Nenačovicích

Na ekofarmě v Nenačovicích se pěstuje na 70 druhů zeleniny a ovoce, a dále obiloviny, luskoviny a koření. Produkty jsou prodávány v čerstvé i zpracované podobě v prodejnách a jídelnách společnosti Country Life. Od roku 2005 je v provozu vlastní biopekárna.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů