Čtvrtek, 28. března 2024

Češi si v restauracích rádi připlácejí za bio

Češi si v restauracích rádi připlácejí za bio
Pro české šéfkuchaře znamená "jít s dobou" také obcházet ekozemědělce a tak trochu žadonit o kvalitní biopotraviny.

Češi už chtějí jíst bio i v restauracích. Krok s tímto trendem ale zatím prý nedrží české ekozemědělství. Pro restauratéry je proto problém sehnat především maso a drůbež v kvalitě bio.

Je libo biocuketky?

Jako by "Pečený mořský vlk s květákovým pyré, cuketovými rösti a rajčatovou omáčkou", tato položka na menu v pražské restauraci Hergetova cihelna nezněla dost "hogo fogo" sama o sobě. Teď má ještě navíc pečeť bio. Právě v tomto pražském podniku se rozhodli zkusit naskočit na biovlnu, které se v Česku momentálně daří. Například loni Češi za biopotraviny pro své domácí vaření utratili 1,29 milionu korun, což je o 70 procent víc než rok předtím.

"Zájem o biomenu je překvapivě velký. Z naší strany to byla speciální nabídka na měsíc, ale rozhodli jsme se jej nabízet nadále a od podzimu se stane součástí naší stálé nabídky," říká Barbara Jacklová, PR manažerka společnosti Kampa Group, která restauraci provozuje.

Přiznává ale že nejdříve měli trochu obavy, zda se neukáže, že biotrend je tak trochu mediální bublina - ale zájem hostů je prý přesvědčil o opaku.

Jejich nabídka je bohatá, labužníci si mohou dát i špenátovou polévku s pošírovaným vejcem, ta ale povýšením o biokvalitu vyjde na dvě stě korun, v nabídce jsou další tři předkrmy a hlavní jídla. Jako sladká tečka se pak nabízí jogurtový dezert s ovocem.

Zatím spíš biopřísady

Takto celistvé menu není v českých restauracích tak snadno k dostání.

Například v restauraci La Rotonde podávají biosnídaně. I když si zákazníci své ranní biomenu spíše "vyzobávají" z nabídky. Bioprodukty jako pečivo, jogurty, sýry a ovoce tvoří pětinu nabídky snídaňového bufetu. Biopřísady, které se podaří sehnat v dostatečně velkém množství, pak návštěvníci restaurace najdou i v běžném menu. "V případě bio to nejde jinak než pracovat s těmito surovinami sezonně. Jehněčí stěží seženete po celý rok," říká Martina Tkáčová, PR manažerka Radisson SAS Alcron, které patří restaurace La Rotonde.

Například v restauraci Kaskáda v Rezidenci Liběchov ale museli své bioplány zarazit ještě ve stadiu úvah, prý by se jim nepodařilo sehnat dostatečné zásoby masa a drůbeže. "Zaznamenali jsme poptávku. Tento trend jde velmi dopředu, ale máme problém s dodavateli," říká David Kopáč, vrchní číšník v restauraci. V následujících měsících by se prý ale měla situace vylepšit. A proč Češi vlastně požadují bio i v restauracích? "Biopotraviny jsou zárukou kvality, a především čerstvosti. Bio v případě čerstvých surovin znamená také domácí, tedy české, což pro mnohé klienty je dnes také preference," říká Tkáčová.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů