Pátek, 29. března 2024

Obrazy šťastných zemědělců jsou iluzí

Obrazy šťastných zemědělců jsou iluzí

18.06.2008

Obrazy šťastných zemědělců, úrodných farem i venkova jako jednoho z hlavních pilířů čínských reforem jsou už dávno klamnou iluzí. "Čekala jsem i několik dnů, než se ozval někdo z farmářů, který by mne zaměstnal", stěžuje si paní Li z autonomní oblasti Kuang-si na jihu Číny. Většina zemědělců dnes jen přežívá a nemůže si najímat žádné pomocné síly.

Čína je převážně zemědělskou zemí, ještě v roce 2004 žily dvě třetiny obyvatel na venkově, milionová migrace do měst ale tento poměr postupně mění. Problémem jsou i vysoké daně, neúroda a náklady na obdělávání půdy. A také čím dál větší znečištění řek i podzemních vod.

Šokující výsledky

Když se začátkem tohoto století vydali dva čínští novináři, Wu Čchun-tchao a Čchen Kuej-ti, zmapovat situaci na venkově, výsledky jejich zkoumání, později zveřejněné v knize "An Investigation of China's Farmers," byly šokující.

Miliony lidí žijících pod hranicí bídy, ovládání vesnic místními funkcionáři i existence desítek absurdních poplatků, které farmáři vesnickým bossům odváděli. Mezi nimi například ekologický poplatek za kouř vycházející z komína, nevhodné chování na veřejnosti, apod. Na konci 90. let byla velká pozornost věnována případu, kdy tři muži z vesnice Sun-miao násilím ovládali farmáře z 22 obcí a drželi je v zajetí tak dlouho, dokud nedostali zaplaceno. Byli sice nakonec odsouzeni, ale maximálně na tři roky odnětí svobody.

Zemědělství v Číně navíc v posledních letech čelí dalším problémům. Třetinu země zkrápí kyselé deště, kvůli globálnímu oteplování trpí mnohé oblasti nedostatkem vláhy a budoucí úrodu ohrožuje i nadměrné používání pesticidů. V Číně je dnes používáno na 300 druhů pesticidů, z nichž mnohé jsou v západních zemích zakázané.

Protesty venkovanů

Bezpečnostní síly také musí každoročně řešit desetitisíce protestů právě na venkově.

Kvůli korupci, zabírání zemědělské půdy, zvyšujícím se cenám pohonných hmot i nedostatečné podpoře farmářů. V roce 2005 jich musely pořádkové síly řešit na 87 tisíc, o 13 tisíc více než rok předtím. I proto vyhlásil prezident Chu Ťin-tao za jeden z hlavních úkolů v letech 2006 - 2011 zmenšení prohlubující se propasti mezi chudým venkovem a bohatými městy i udržení sociální stability.

Vláda se proto rozhodla poskytovat zemědělcům každoroční dotace. Letos jde o částku ve výši 80 miliard dolarů, což je o 30 procent více než vloni. Na začátku roku navíc Peking uvolnil další téměř čtyři miliardy na dotace kvůli zvyšujícím se cenám pohonných hmot a osiva.

Zatím ale jde spíše o donkichotský boj s větrnými mlýny a čínští zemědělci budou v příštích letech sklízet i trpké plody dosavadní zemědělské politiky.

AUTOR: Robert Mikoláš (Autor je zpravodajem ČRo v Číně)


ZDROJ: Podniky a trhy

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů