Čtvrtek, 28. března 2024

Náměstkem pro environmentální agendu a ekologické zemědělství bude jmenován Jiří Urban

Náměstkem pro environmentální agendu a ekologické zemědělství bude jmenován Jiří Urban

Ministr zemědělství Petr Gandalovič jmenuje v úterý 1. července Ing. Jiřího Urbana svým náměstkem pro oblast environmentální a ekologického zemědělství.

 

Jiří Urban je jako odborník na problematiku vztahů mezi zemědělstvím a ochranou přírody a krajiny členem několika domácích i mezinárodních pracovních skupin včetně mezinárodního oddělení FiBL – švýcarského výzkumného ústavu pro ekologické zemědělství. Na ministerstvo přichází z pozice ředitele Bioinstitutu Olomouc o.p.s. (Institutu pro ekologické zemědělství a udržitelný rozvoj krajiny), který v roce 2004 spoluzakládal. V minulosti také např. vedl PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců ČR.

 

Funkce náměstka pro environmentální agendu a ekologické zemědělství je na MZe zřízena nově. Část kompetencí Urban převezme od prvního náměstka Ivo Hlaváče (např. odbor environmentální politiky a obnovitelných zdrojů) a také od komoditního náměstka Stanislava Kozáka.

  

„Našim dlouhodobým cílem je přispět k tomu, aby zemědělství nebylo chápáno jako nepřítel ekologie.Chceme zvýšit povědomí spotřebitelů o přínosu ekologického zemědělství pro člověka i krajinu a významu produkce a spotřeby biopotravin na národní úrovni. Každoročně se také zvyšují finanční prostředky určené na tyto aktivity. Jmenování náměstka pro tuto oblast je dalším logickým krokem,“ uvedl ministr Gandalovič.

 

Ing. Jiří Urban (48) je členem Strany zelených. Aktivně hovoří německy, anglicky a rusky.

 

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí MZe
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů