Sobota, 20. dubna 2024

Toulcův dvůr

Toulcův dvůr
Na jedné straně sídliště Košík s paneláky, v údolí za meandry potoka Botiče obří hypermarket, na druhé straně údolí komíny malešické spalovny... Mnohé pražské děti se setkají poprvé s "venkovem" právě tady, v renovovaném statku Františka Toulce v Hostivaři, který je od roku 1996 na půlstoletí ve správě občanských sdružení.

"Osmi hektarům našich ploch vévodí komplex památkově chráněných budov: historický špýchar, kde máme expozici venkova, barokní stáje. Ale lze tu poznávat i mokřad, lužní les, skalní výchoz, javorový les, květnatou louku i zelené plochy obhospodařované člověkem - sad, pole, ekozahradu, školku dřevin," vypočítává unikátní portfolio přírodních atraktivit Emilie Strejčková. Právě její letité úsilí o zdevastovaný areál nastartovalo dnešní rozkvět ekocentra Toulcův dvůr.

Jsou-li součástí areálu stáje a výběhy s huculskými koňmi, ovcemi, kozami a dalšími zvířaty, je jasné, co láká děti nejvíce. Rozmazlují černobílé prasátko Blaženku, na stráni se jejich zájmu těší valašské ovce, české husy a slepice, ve výběhu bílé krátkosrsté kozy, kravička a v králíkárně čeští strakáči a králíci černopesíkatí. I včely jsou českého původu. Lidé ze sdružení Sraz, kteří se o zvířata starají, usilují o zachování tradičních plemen, která bohužel z komerčních chovů mizí.

Nejde tu o klasickou ekofarmu. Rodiče i prarodiče s dětmi sem ale chodí často. Nosí skrojky, pozorují zvířata a pokládají všetečné otázky. Ti, co si některé zvíře oblíbí, mohou přispět na jeho krmení - stát se jeho adoptivními rodiči.

Rodiče, které nebaví chodit jen do parku, navštěvují mateřský klub Mateřídouška. Matky něco tvoří či jen přátelsky poklábosí, v kurzu "Víme, co jíme" zkoušejí vařit nebo péct z biopotravin. Děti zatím řádí na zahrádce, případně v herně. K hravému poučení nejmenších pak slouží programy "Mámo, táto, nauč mě" a "Předškolička" - děti tu vnímají koloběh přírody. Na podzim si připravují placky z vlastnoručně namletého obilí, v čase adventu tvoří vánoční ozdoby z přírodnin, na jaře sejí bylinky na biozahrádce. Hrou získávají vztah k přírodě i děti z mateřinky Semínko, která je v areálu.

Zájemcům, mezi kterými jsou často i školy a skupiny z venkova, jsou k dispozici nejen akce či pořady na míru, ale i útulná ubytovna schopná pojmout až autobus hostů.

Vedle stálé zábavně-osvětové nabídky pořádá Toulcův dvůr, zdarma přístupný denně od 8 do 18 hodin, i rozmanité slavnosti, například Staročeský mikulášský či Velikonoční jarmark s rukodělnými výrobky nebo Masopustní rej a Vynášení morany. Nikdy nechybí lidová hudba a tance, tvůrčí dílny, občerstvení.

Vrcholem podzimu je tu Biojarmark s Dožínkovými slavnostmi, spolupořádaný Ligou ekologických alternativ (LEA) vždy třetí víkend v září - letos 19. a 20. září. Tentokrát bude jubilejní, patnáctý. Čeká vás propagační prodej biopotravin od více než třiceti sedláků, výrobců a obchodníků, lidová veselice, přehlídka tradičních venkovských řemesel, ale i zábavní program. Ten je mnohdy též z dílny biorolníků, z nichž někteří na něco hrají, zpívají, fotografují i malují. Některé z farmářů, kteří poskytují zázemí a služby agroturistice, zde potkáte tváří v tvář a můžete navázat kontakty, případně si rovnou domluvit návštěvu.

- www.toulcuvdvur.cz, www.lea.ecn.cz


Výlety v okolí

- Naučná stezka přírodními stanovišti areálu

- Vodní nádrž Hostivař: koupání

- Praha: Staré Město, Malá Strana, Hradčany, zoo Troja aj.

AUTOR: Karel Merhaut a kolektiv LEA
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů