Ekofarma Tůmovi
V objetí pískovcových skal začal Bohumil Tůma s manželkou soukromě hospodařit po
roce 1992. Jako ovčák rušeného statku, kde zažil na pastvě i dva tisíce kusů,
přišel o práci. Zatímco chovy ovcí zanikaly, oni si za prodané auto pořídili
prvních deset zvířat. Tady, v Dědově u Teplic nad Metují, dnes ekologicky
obhospodařují přes 80 hektarů luk, chovají na 80 ovcí, tucet koz, čtyři krávy a
drůbež. Poté, co přidali pokojík v patře pro turisty, se u nich mohou zvídaví
hosté přesvědčovat o přínosu a kouzlu ekofarmy i delší dobu.
V objetí pískovcových skal začal Bohumil Tůma s manželkou soukromě hospodařit po roce 1992. Jako ovčák rušeného statku, kde zažil na pastvě i dva tisíce kusů, přišel o práci. Zatímco chovy ovcí zanikaly, oni si za prodané auto pořídili prvních deset zvířat. Tady, v Dědově u Teplic nad Metují, dnes ekologicky obhospodařují přes 80 hektarů luk, chovají na 80 ovcí, tucet koz, čtyři krávy a drůbež. Poté, co přidali pokojík v patře pro turisty, se u nich mohou zvídaví hosté přesvědčovat o přínosu a kouzlu ekofarmy i delší dobu.
Hostům i dalším zájemcům nabízeli dřív vedle skopového masa také mléko, tvaroh a máslo; ale kvůli zdravotním problémům v rodině pro letošek museli zůstat jen u masa. Prodávají přímo "ze dvora" či v obecním obchůdku, který vede Anna Tůmová. Ta se zasloužila i o vznik zdejšího minimuzea venkovského života, kterým návštěvníky ochotně provází.
V krámku pak využívá volný čas proháněním kolovrátku a z ovčí vlny plete ponožky a svetry. Proceduru od stříhání oveček po praní a čištění vlny ráda vysvětluje u roztočené mašinky.
Mistrovským kouskem Bohumila Tůmy je rožnění berana. Kulinářský obřad trvá šest hodin a dost záleží na jedinečném láku, kterým mistr injektuje maso, i na vyschlosti bukových a habrových polen, která jsou k tomu nejvhodnější. "Hlavně ne smolnatou borovici či jilm, po něm maso hořkne," nabádá hospodář novice rožnění. Dopéká se a ochutnává obvykle do noci.
Tůmovi rožní skopové i na zakázku, a tak jejich pečínka, stejně jako guláš ze skopového či jehněčího, už po léta nechybí na nejrůznějších oslavách pod širým nebem - od místních svatebních hostin po vyhlášený pražský biojarmark v Toulcově dvoře.
Výlety v okolí
- Ostaš: stolová hora se skalním bludištěm
- Teplice nad Metují
- Teplicko-Adršpašské skály
- Jiráskovy skály: vyhlídky, Černé jezírko s koupáním
- Broumov: radnice, benediktinský klášter aj.
Tel.: 491 581 327
Hostům i dalším zájemcům nabízeli dřív vedle skopového masa také mléko, tvaroh a máslo; ale kvůli zdravotním problémům v rodině pro letošek museli zůstat jen u masa. Prodávají přímo "ze dvora" či v obecním obchůdku, který vede Anna Tůmová. Ta se zasloužila i o vznik zdejšího minimuzea venkovského života, kterým návštěvníky ochotně provází.
V krámku pak využívá volný čas proháněním kolovrátku a z ovčí vlny plete ponožky a svetry. Proceduru od stříhání oveček po praní a čištění vlny ráda vysvětluje u roztočené mašinky.
Mistrovským kouskem Bohumila Tůmy je rožnění berana. Kulinářský obřad trvá šest hodin a dost záleží na jedinečném láku, kterým mistr injektuje maso, i na vyschlosti bukových a habrových polen, která jsou k tomu nejvhodnější. "Hlavně ne smolnatou borovici či jilm, po něm maso hořkne," nabádá hospodář novice rožnění. Dopéká se a ochutnává obvykle do noci.
Tůmovi rožní skopové i na zakázku, a tak jejich pečínka, stejně jako guláš ze skopového či jehněčího, už po léta nechybí na nejrůznějších oslavách pod širým nebem - od místních svatebních hostin po vyhlášený pražský biojarmark v Toulcově dvoře.
Výlety v okolí
- Ostaš: stolová hora se skalním bludištěm
- Teplice nad Metují
- Teplicko-Adršpašské skály
- Jiráskovy skály: vyhlídky, Černé jezírko s koupáním
- Broumov: radnice, benediktinský klášter aj.
Tel.: 491 581 327
Sdílet článek na sociálních sítích