Pátek, 19. dubna 2024

In je biomóda, sází na ekologii i současné trendy

Jako etická, ekologická a exkluzivní se prezentuje móda z organických materiálů, která si získává stále více příznivců.
In je biomóda, sází na ekologii i současné trendy
Podle obchodníků lidem záleží na tom, aby jejich oděv byl nejen módní a stylový, ale také nezávadný.

Svršky z bambusu, kopřiv nebo konopí označované jako "biomóda", se tak stávají součástí zdravého životního stylu. Objevují je však také lidé, kteří si na biopotraviny nepotrpí.

Oblečení bez chemikálií

"Máme stále víc zákazníků, kterým záleží na tom, odkud zboží pochází, kdo je vyrobil a za jakých podmínek. Biooblečení jde sice v závěsu takzvaných biopotravin, ale máme i klienty, kteří si je kupují bez ohledu na potraviny," řekla Markéta Festová z obchodu Ecovoice, který se specializuje na prodej ekooblečení.

Upozornila, že biotextilie nelze ztotožňovat s produkcí označovanou jako "stoprocentní" bavlna, len, hedvábí či vlna. "Je to oblečení zdravější pro člověka. Neobsahuje zbytkové chemikálie, které většinou zůstávají ve tkaninách z pěstování i výroby. Je to navíc produkce šetrná k životnímu prostředí," uvedla.

Kam můžu dát použitelné oblečení, textil?oblečení je k dostání už i pro nejmenší.'); return false;" height=250 alt="Biooblečení je k dostání už i pro nejmenší." src="http://www.tyden.cz/obrazek/baby-48bbd1bb21e2f_250x250.jpg" width=250 align=right>Biomódu vyhledávají mimo jiné lidé, kteří trpí alergií. "Mnozí lidé se domnívají, že jsou alergičtí na textilní látky. Ve skutečnosti jde o alergie na chemikálie, které jsou při zpracovávání textilních látek používány," tvrdí obchodnice Karina Arzumanovová z pražského obchodu Evergreen. Ve svém butiku nabízí věci z konopí, biobavlny nebo čínské kopřivy ramie, organické vlny, soji či bambusu. Podle ní je ekomóda pro lidi, kteří nejsou lhostejní k přírodě ani ke svému zdraví. Současná produkce ovšem musí být také módní a trendová, tvrdí.

Oblečení z konopí či čínské kopřivy je nejžádanější

Jedním z nejtrvanlivějších přírodních materiálů je podle obchodníků konopí. Pro pěstování nevyžaduje pesticidy a hnojiva a k jeho produkci se spotřebuje málo vody. Žádaný materiál je také čínská kopřiva ramie, která udržuje tvar, brání mačkání a dodává lesk.

Mimo ekologických a zdravotních předností má bio oblečení také přívlastek "etické". Podle výrobců se vychází "z filozofie etického podnikání a společenské zodpovědnosti". "Máme certifikát o tom, že při výrobě tohoto zboží je vyloučena dětská práce a zaměstnanci mají osmihodinový pracovní den a slušné platy," říká Arzumanovová. Zboží, které prodává, sice pochází od londýnské firmy, avšak vyrábí se na Bali a v Káthmándú. Tamní továrny prý zaručují svým zaměstnancům humánní pracovní podmínky.

I když ceny biotextilií jsou poměrně vysoké, zákazníci s tím prý počítají. "Lidé, kteří kupují bioprodukty, vědí, že jsou dražší než běžné potraviny. Podobné je to i s textiliemi," uvedla Festová. Upozornila, že proces výroby ekologických materiálů je podstatně náročnější než u konvenčních látek.

Bio - pouze módní nálepka?

Bavlna před zpracováním.Zvláštní sekci věnovali biomódě pořadatelé veletrhu Móda Praha, který se právě koná na pražském Výstavišti. Mimo oblečení tam mohou zájemci zakoupit třeba biopleny nebo hygienické zboží z přírodních materiálů. Podle názoru některých spotřebitelů je však označení "bio" pouze trik, který obchodníkům pomáhá při prodeji. "Je to módní nálepka. Těžko lze ověřit, jak se ve skutečnosti toto zboží vyrábí," míní návštěvnice veletrhu Irena.

Podle obchodníků je v Česku prodej biomódy zatím v plenkách. "Lidé jsou mnohdy překvapení, že si mohou koupit nejen biojogurt, ale také biotričko," říká Festová. Dosud se podle ní tyto výrobky prodávají zejména přes internet. Přestože se bioprodukce objevila i v řetězcích jako C&A, nebo Marks and Spencer, vnímají to prý klienti spíše jako zajímavost. Platí zejména za design a styl. Zdravý původ látky pak berou jako jakýsi "bonus".

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů