Sobota, 20. dubna 2024

Lepší je jídlo bez chemikálií, antibiotik a hormonů

Lepší je jídlo bez chemikálií, antibiotik a hormonů
Nabídka biovýrobků na českém trhu se rozšiřuje rychlým tempem, říká nutriční poradkyně Monika Divišová.

Proč dáváte přednost biopotravinám?

Protože prospívají lidskému zdraví. Bioprodukty totiž neobsahují pro náš organismus škodlivé jedovaté chemikálie. I když omyjete konvenčně vypěstované jablko, stále má na svém povrchu dvacet až třicet umělých jedů. Používání některých pesticidů bylo schváleno ještě předtím, než se začalo zkoumat, zda mohou být příčinou závažných onemocnění. V současnosti se předpokládá, že většina těchto látek je rakovinotvorná. Umělá hnojiva mohou mít negativní následky na vývoj plodu nebo na nervovou soustavu. A k tomu vezměte v úvahu, jak negativně působí na náš organismus antibiotika a růstové hormony používané v konvenční produkci živočišné výroby.

Dalším důvodem, proč mám ráda biopotraviny, je vyšší obsah živin. Bioovoce a biozelenina v sobě skrývá v průměru o 50 procent více vitaminů, minerálních látek, enzymů a dalších živin. Zvířata chovaná v přirozených podmínkách mají chutnější a hodnotnější maso, mléko i vejce.

Nákup biopotravin je ale i přínos ekologii. Ekologičtí zemědělci neznečišťují vzduch, půdu a vodu chemickými jedy, jako jsou pesticidy, herbicidy nebo insekticidy, ani umělými hnojivy. I zvířata mají lepší život u chovatelů působících v ekologickém zemědělství.


Které biopotraviny máte nejraději a které nejčastěji doporučujete?

Především ovoce a zeleninu, které by podle mého názoru měly tvořit základ jídelníčku. Dále pak obiloviny - rýži, těstoviny, kuskus - a celozrnné pečivo. Vynikající jsou i za studena lisované oleje, džusy, koření nebo bylinkové čaje. Ten, kdo má rád maso, si určitě pochutná na šunce, hovězím a kuřatech chovaných přirozeným způsobem.


Proč odborníci doporučují biopotraviny hlavně dětem?

Protože dětský organismus je méně odolný a neustále se vyvíjí, děti jsou mnohem citlivější na aditiva a jiné chemické látky obsažené v běžných potravinách. Proto se u nich velmi často objevují vyrážky, ekzémy, alergie a astma. Po upravení stravy a vyloučení alespoň některých škodlivin může dojít ke zlepšení zdravotního stavu.


Jak pohlížíte na názor, že ve školách by se mělo vařit z biopotravin?

Každý krok směrem ke kvalitnějšímu stravování je dobrý, především jde-li o děti. Jídlo ve školních jídelnách tvoří významnou část jejich jídelníčku. Mělo by být kvalitní a vést děti ke zdravému způsobu stravování. Samozřejmě záleží hodně na podpoře rodičů vzhledem k tomu, že ekologicky vypěstované potraviny jsou dražší než běžné suroviny.


Co vám na českém trhu s biopotravinami chybí?

Nabídka biovýrobků na českém trhu se rozšiřuje opravdu rychlým tempem. Dá se říci, že z velké části seženu vše, co potřebuji. Nedostatek vidím v omezené nabídce bioovoce a biozeleniny. Ocenila bych i širší spektrum biomasa, především kuřecího a krůtího. Potravinové doplňky v biokvalitě jsou zatím nedostatkové zboží.


Jakými biopotravinami byste doporučila začít spotřebiteli, který zatím není zvyklý nakupovat biopotraviny a ještě si netroufá na celozrnné výrobky?

Především bych doporučila se změnou začít postupně a biopotraviny mohou být dobrým startovním můstkem ke zdravějšímu stravování. Začněte běžnými potravinami denní spotřeby, které jsou již dostupné i v biokvalitě, hlavně pečivem a mléčnými výrobky. Celozrnné pečivo obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Vzhledem k tomu, že bioprodukty obsahují více živin i ostatní pečivo (bílé a sladké) v biokvalitě je z výživového hlediska mnohem hodnotnější.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů