Čtvrtek, 25. dubna 2024

Biobylinky s průkazem původu

Biobylinky s průkazem původu
Voňavé bylinky dokáží lahodně ochutit polévku, zvýraznit chuť masa i jen provonět kuchyň.

Avšak jak se při jejich výběru nespálit a vybrat skutečně kvalitní, které vás svou vůní a chutí skutečně potěší? Jednou z cest, jak si zajistit dobré bylinky a koření, je sáhnout v regálu po tom, které je v biokvalitě. Právě biocertifikát, který je výrobce povinen uvádět na obalu, garantuje, že produkt vznikl v ekologickém zemědělství a podléhá pravidelné přísné kontrole. Biovýrobky jsou označeny národním logem pro biopotraviny, tzv. zelenobílou zebrou s kódem příslušné kontrolní organizace (CZ-ABCERT, CZ-BIOKONT nebo CZ-KEZ). U čerstvých nebalených bylinek stejně jako u ovoce nebo zeleniny, které nabízejí specializované bioprodejny, může zákazník prodejce požádat o ukázání certifikátu biokvality a prodejce je povinen jej předložit. Spotřebitel se tak dostane k "průkazu původu" výrobku, který se rozhodl koupit. Pěstitelé a zpracovatelé bylin například nesmí používat chemická hnojiva ani pesticidy proti škůdcům, plevelům a hmyzu; ty jsou nahrazeny feromonovými lapači nebo dravými vosičkami. Stejně tak je v ekologickém zemědělství zakázáno ozařování koření a bylinek, které se v konvenčním zpracování používá při likvidaci choroboplodných zárodků. Výsledkem je sice takřka sterilní produkt, ale radioaktivně ozářený. Zároveň ke koření a bylinkám v biokvalitě nesmějí být přidávány žádné chemické látky, umělá aromata ani dochucovadla.

"Hlavní výhodou biokoření je malovýroba. Často bylinky pocházejí z malých rodinných farem. Jsou šetrně sklízeny a zpracovány s velkým podílem ruční práce," vysvětluje RNDr. Zdeněk Opatrný z katedry fyziologie rostlin Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Podle něj je důležité, že spotřebitel nekupuje anonymní výrobky, ale výsledek práce konkrétního zemědělce. Mnohé farmy nabízí prodej přímo ze dvora, případně dodávají své produkty do specializovaných prodejen ve větších městech. V každém případě je podle Opatrného lepší ohlídat si, zda rostliny nejsou napadeny mšicemi, padlím či jinými škůdci, takové radí rozhodně nekupovat, stejně jako zvadlé či na první pohled nekvalitní kusy.

Biopotraviny obecně jsou neanonymní, tedy je možné přesně zjistit nejen jejich výrobce, ale také pěstitele. "Na rozdíl od konvenčně zpracovaného koření máte při nákupu čerstvých biobylinek, bylinných čajů nebo směsí koření možnost přesně dohledat místo původu, kde rostliny vyrostly, kde a kým byly zpracovány a kdo je do prodejny dodal," říká Iva Buriánková, majitelka prodejny s biopotravinami. Prakticky je tedy možné, že by se spotřebitel mohl v případě zájmu podívat na konkrétní pole, kde koření, které si zakoupil, vyrostlo.

Bio na vlastním balkoně

Koření a bylinky v biokvalitě se od konvenčně zpracovávaných velmi liší v chuti a vůni. Jsou výraznější a voňavější. To je způsobeno jednak způsobem pěstování, kdy rostliny přirozeně dozrávají bez chemických látek, ale také šetrným zpracováním, při kterém jsou pečlivě vybírány a tříděny kvalitní rostliny.

Podobné kvality je možné také dosáhnout při domácím pěstování na zahrádce nebo na balkoně. Principem bio je nepoužívat umělé chemikálie a o rostliny šetrně pečovat, čehož je možné dosáhnout také v domácích podmínkách. "Klidně mějte vlastní biozahrádku, ale nejprve se poraďte se zahradníkem, abyste dokázali rostlinám poskytnout vhodné podmínky," dodává odborník Opatrný.

Není dobré se spoléhat na již vypěstované bylinky v supermarketech. Ty jsou připraveny k rychlé spotřebě, proto se jen výjimečně podaří zachovat je déle než pár dní. Lepší je obrátit se na specializovaný obchod, který nabízí jak již vzrostlé sazenice bylin, tak semena. Vypěstování ze semen nemusí být nutně nijak složité, pokud mají rostliny dobré podmínky. Různé druhy bylinek ale mají různé nároky, proto je vždy lepší konzultace s odborníkem.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů