Čtvrtek, 28. března 2024

Místožravci

Místožravci
oca(l)vores, tak se jim říká podle anglo-latinského omnivores, všežravci.
"Brambory nám dodává sousední farmář, ryby máme tamhle z řeky, zeleninu a jehněčí z okruhu dvaceti mil," chlubí se dnes v mnoha britských hospodách. Heslo "eat locally" - tedy jezte jen to, co bylo vypěstováno či vyrostlo v onom víceméně dvacetimílovém okruhu - je dnes v Británii takřka vlasteneckou povinností. Místním mlékárenským výrobkům, uzeninám, masu, ale i zelenině a ovoci se tak dostává zasloužené pozornosti a jejich producentům potřebného impulzu.
Být farmářem - celkem samozřejmě ve stylu bio, tedy bez zatížení chemickými prostředky - je práce hodně náročná, ale v Británii má rozhodně zelenou. A je nezpochybnitelným faktem, že řada tamních restaurací dokáže pokrýt velkou část svých potřeb z místních zdrojů. To samozřejmě můžeme jen tiše závidět. Kolik venkovských hospod v zemích koruny české připravuje masité chody z kusů dodaných z biofarem v okruhu dejme tomu čtyřiceti kilometrů; kde vám ke kávě podají mléko od vlastní krávy, kde upečou štrúdl z jablek z vlastního sadu, kde obalí smažák, který vyrobili v místní mlékárně?
Při nedávné návštěvě jedné české biofarmy jsme poněkud odevzdaně naslouchali majiteli, který líčil, jak se pokouší udat na trhu své naprosto výjimečné ovoce. Výjimečné kvalitou, druhovou rozmanitostí a samozřejmě čerstvostí. Při spočtení všech nákladů na sklizeň a rozvoz se dostává na prakticky dvojnásobnou cenu, než je ta u ovoce dovezeného "v ochranné atmosféře" z doslova druhého konce světa. Pak samozřejmě nemá u nákupčích šanci. Chtějí-li čeští biofarmáři chovající krávy vyrábět i mléčné výrobky, musí investovat obrovskou částku do sofistikované mlékárny splňující naše tvrdé normy. Příběh o typických místních sýrech (z nichž by místní hospůdka mohla stvořit výjimečný smažák) se tak stává utopií.
Ekonomové a ekologové dnes rozviřují zuřivé debaty týkající se úspornosti nebo naopak nákladnosti produkce potravin. Přehodnocují se dokonce některé prvoplánové námitky místožravců. Co se spotřeby energie a emisí týče, je zřejmě výhodnější převážet potraviny v napěchovaných kontejnerech náklaďáků než občas pár bedýnek přihodit do farmářova vozu a objíždět s ním kraj. Novozélandští pěstitelé jehněčího zřejmě ovládají úspornější metody chovu, dovoz jejich jehňat do Británie je prý tedy hospodárnější. Místožrouti anebo prostě jen ti, kdo objevili výjimečnou chuť čerstvých surovin, pěstovaných bez zbytečné chemické zátěže a v místě, si je ale už nechtějí nechat vzít. A nemusí ani chodit do obchodů se zdravou výživou či zajíždět k biofarmářům. O rozvoz biopotravin do domácností se dnes stará neuvěřitelných 550 firem a každý týden je po Británii rozvezeno na půl milionu bedýnek s tímto artiklem. Oliver Rowe, majitel londýnské restaurace Konstam, umlčuje námitky o zbytečné spotřebě energie jednoznačně: devadesát procent své spotřeby pokrývá ze zdrojů, které jsou v dosahu londýnského metra. "A něco mi dovezou i na kole," dodává lakonicky. Ano, zní to jako pohádka z jiné planety, ale dovolte malý vulgarismus: To prostě žeru.
Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů