Čtvrtek, 28. března 2024

'Spravedlivé' dotace platí občané

'Spravedlivé' dotace platí občané
Zemědělci, přesněji jejich nejvýznamnější profesní organizace Agrární komora, chtěli včera demonstrovat za vyšší dotace. Svůj protest zrušili, respektive odložili, teprve po písemném ujištění premiéra Topolánka, že jim vláda příští rok dorovná přímé platby.

Tento klíčový typ podpor dostávají bez rozdílu všichni zemědělci hospodařící na půdě. Kdo je zkrátka v Evropské unii farmář, má na ně nárok. V Česku je to ročně průměrně kolem osmi tisíc korun, možná víc, na hektar.

"Je to spravedlivý systém podpor, měří všem příjemcům stejně," zdůrazňují přitom bruselští agrokomisaři, čeští ministři zemědělství i většina agrárních lídrů.

Podpory miliardářům

Ve skutečnosti je ovšem tento systém ukázkou toho, jak nesmyslně Evropská unie i český stát penězi plýtvají.

Už první pohled na důsledek těchto "spravedlivých" dotací je zarážející. K jejich největším příjemcům totiž patří ti nejmovitější lidé - britská královská rodina, bohatí latifundisté ve Francii. I v Česku jsou největšími příjemci majitelé velkých podniků, sami již v drtivé většině milionáři.

Není to trochu divné, dotovat milionáře? Na tom je ale založen celý systém přímých plateb - dotovat "spravedlivě" každého, kdo hospodaří na nějakých hektarech!

Jde ovšem o nepochopení samotné podstaty dotací. Mají přece sloužit jen jako výjimečná podpora tam, kde si podnikatel už sám poradit nemusí. Nebo tam, kde má společnost nějaký svůj zájem.

Konkrétně to znamená: Chtějí občané, aby zemědělci používali méně chemie a neničili životní prostředí? Dobře, nechť mají podle přesných pravidel zvláštní příplatky ekologičtí farmáři. Výroba bez chemie je totiž dražší.

Chceme na venkově udržet ukázku tradičních řemesel coby lákadlo pro větší turistický ruch? Pak může konkrétní podnikatel brát dotaci za to, že jeho zaměstnanci nemají takovou produktivitu, jaké dosahuje velkovýroba.

Systém plošných dotací ale zcela vyhovuje agrární lobby. Právě proto je takřka nezničitelný.

I sami zemědělci mají často plná ústa toho, že se bez dotací klidně obejdou - ale jen když je nebudou dostávat ani ti druzí... Tenhle začarovaný kruh je přitom hodně drahý. V Česku se tak ročně vydají desítky miliard korun. V celé unii pak desítky miliard eur.

Zachraňte giganty

Ministr zemědělství Petr Gandalovič se nepře s agrárníky o to, zda jsou přímé dotace v principu správné. Jen s omluvou vysvětluje, že jim k oněm už zaručeným zhruba 30 miliardám nemůže ještě další tři miliardy přidat. Ministr tedy mezi své klienty zjevně nepočítá deset milionů daňových poplatníků, ale jen několik tisíc majitelů velkých zemědělských firem.

Ministerstvo a Agrární komora se pak dokonce spojují v kritice záměru, jímž chce Brusel přímé platby aspoň trochu "očesat" ve prospěch cílených podpor na ekologii a rozvoj venkova.

Evropská komise hodlá snížit dotace největším farmám. Vychází přitom z logiky, že tyto podniky mají největší efektivitu, a proto na trhu dobře obstojí i s poněkud nižší podporou.

"Jsme zásadně proti takovým krokům, které by naše zemědělství poškodily," odmítají krok Bruselu shodně Gandalovič i prezident komory Jan Veleba.

Přitom podpory by se ani takovým krácením ze zemědělství a venkova neztratily. Jen by ušetřená suma byla přesunuta z přímých plateb (dotace za to, že firma pěstuje obilí, mléko atd.) právě na cílenější podpory ekologické produkce, případně i na nákup moderních technologií.

Ale takové dotace už podle agrární lobby nejsou tak "spravedlivé". Nemá na ně totiž nárok každý.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů