Sobota, 20. dubna 2024

Zemědělci neměli důvod protestovat

Zemědělci neměli důvod protestovat

"Slíbili jsme zemědělcům maximum. Mohli by příští rok dokonce brát i víc dotací než letos," řekl HN po pátečním jednání s Agrární komorou ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS).


HN: V programovém prohlášení se vláda zavázala, že poskytne zemědělcům dotace v maximální výši, kterou povolují pravidla Evropské unie. Proč jste to nedodrželi?

Je pravda, že takzvané přímé platby jsme slíbili vyplácet v plné výši. Ale museli jsme škrtat ve výdajích různých ministerstev. Tento kabinet chce snižovat rozpočtový deficit. Zvolil jsem proto škrty v přímých platbách, abychom mohli zachovat dotace do živočišné výroby. Vždyť sami zemědělci upozorňují na to, že je třeba podpořit chov prasat nebo produkci mléka.


HN: Co konkrétně jste zemědělcům slíbil na posledním jednání, jehož se účastnil i premiér Mirek Topolánek?

Zemědělci dostanou jednu miliardu korun z Pozemkového fondu. A máme příslib ministerstva financí, že v průběhu příštího roku z naší rozpočtové rezervy budeme moci uvolnit další miliardu. Zemědělci tak na tom budou zhruba stejně nebo dokonce o něco lépe než letos.


HN: Komora tvrdí, že kvůli nižší podpoře neobstojí čeští zemědělci v konkurenci se zahraničními farmáři. Vy považujete domácí sedláky za schopné konkurence. O co se opíráte?

V minulosti přece nebrali zdaleka tak velké dotace jako farmáři v zemích bývalé evropské patnáctky, kteří na nich byli zcela závislí. A přece naši zemědělci úspěšně přežili.


HN: Shodujete se naopak s komorou v tom, že také odmítáte návrh Bruselu na škrty dotací pro velké zemědělské podniky. Proč?

Nejde o žádný společný postup s komorou. Náš postoj vyplývá ze struktury českého zemědělství - máme i velké podniky, které by byly diskriminovány.


HN: Ale ušetřené peníze se přece mají převádět na podporu životního prostředí a rozvoje venkova...

Nejsme proti takovému převodu. Ale dotace by se z přímých plateb, určených hlavně na produkci, měly převádět na rozvoj venkova plošně. Nikoliv selektivně, aby to tak odnesly především naše velké firmy.


HN: Zemědělcům se také nelíbí, že by měli začít platit obcím vyšší daně z nemovitostí. Podpoříte je?

Jsem pro to, aby se daň ze zemědělské půdy nezvyšovala. O tom jsme jednali i u premiéra.


HN: A jak to vypadá s novelou zákona o prodeji státní půdy, do něhož chtějí lidovci prosadit uvolnění prodeje polí cizincům.

Tohle téma budeme s našimi koaličními partnery určitě ještě projednávat.

PETR GANDALOVIČ, MINISTR ZEMĚDĚLSTVÍ
AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
AUTOR-DOMICIL:

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů