Čtvrtek, 28. března 2024

V náruči citlivé přírody

V náruči citlivé přírody

Informace o trendech v oblasti zdraví a krásy patří vždycky k vyhledávaným. A nejenom proto, že je to takový voňavý, barevný a vůbec fantazijní svět. Každý se přece, bez rozdílu věku, chce dobře cítit a dobře vypadat. I mrňata.

Jednou z možností, jak aktuální informace získat hned u zdroje, je návštěva příslušného veletrhu. Třeba World of Beauty & Spa. Ten má samozřejmě poněkud jiné zaměření, nicméně v nabídce některých vystavovatelů produkty pro děti pravidelně jsou. To platilo také o podzimním výstavním dění, v jehož průběhu mohli rodiče získat také inspiraci, jak a jakými prostředky o zdraví svých potomků pečovat.

HNED PO NAROZENÍ

Při výběru vhodné kosmetiky je třeba mít na paměti, že dětská pokožka je velmi citlivá, mnohem tenčí a jemnější než u dospělého člověka. Na trhu jsou nejrůznější balzámy, oleje, krémy, emulze, které se o ni dovedou postarat hned po narození. Patří mezi ně například řada produktů CutisHelp mimi, která využívá působení farmaceuticky čistého patentově chráněného extrahovaného oleje ze semena technického konopí. K této základní aktivní složce se přidávají nedráždivé a především lékopisné komponenty, jež zajišťují výbornou snášenlivost všech přípravků. Přípravky mají mimo jiné antibakteriální a regenerační účinky. Jsou testované Státním zdravotním ústavem a prodávají se výhradně v lékárně.

VYHLEDÁVANÁ BIOKOSMETIKA

Stejně jako ve světě dospělých, hrají i v tom dětském jednu z hlavních rolí v péči o pleť přírodní látky. Sázkou na jistotu jsou v tomto případě dvě označení: ECOCERT a BDIH (kontrolovaná přírodní kosmetika). Jde o dvě renomované mezinárodní certifikace, které se objevují na obalech čistých přírodních produktů vyrobených v Německu nebo ve Francii. Také Česká republika se zařadila mezi vyspělé evropské země, které si standardy biokosmetiky pečlivě hlídají - označením CPK bio. Produkty s touto ochrannou značkou, jež garantují splnění všech přísných kritérií (například, že při jejich výrobě nejsou používány žádné syntetické vonné, konzervační a barvicí látky), má v nabídce značka Saloos. Pro miminka je například určený dětský měsíčkový olej, jenž chrání pokožku před vysoušením a podrážděním. Jednou z novinek tohoto prvního českého výrobce certifikované přírodní biokosmetiky je nosní balzám pro děti.

LÉČIVÉ VŮNĚ

Že příroda v oblasti péče o pleť a vůbec o zdraví v současné době bezpečně vede, je nesporné. Jedna z nejvyšších příček popularity v tomto směru patří také aromaterapii, jejíž účinky na psychickou i fyzickou kondici (mimo jiné posiluje imunitu) jsou při relaxaci ceněny. Společnost Tomexo - Hana Tomášková například nabízí řadu Kids Line - aromaterapii nejen pro děti, sestavenou podle čínského principu pěti elementů. Na loňské výstavě Beauty Expo za ni dostala ocenění (výrobek dobré kvality BEPPA), letos si společnost odnesla stejné ocenění za esoterický parfém, za soustavné a intenzivní propojování aromaterapeutických přírodních produktů a vůní. V nabídce má také kolekci přírodní kosmetiky (dětský olej, čisticí pleťový krém hydratační krém a další) vyrobené speciálně pro miminka a malé děti.

JAK POZNAT KVALITU?

Nejjednodušší cestou je pečlivě si prostudovat údaje na obalu. Kvalitní a nezávadný výrobek musí projít dermatologickými a klinickými testy, přípravky by neměly obsahovat dráždivé látky (konzervanty, barviva), samozřejmostí by měl být návod v češtině. A protože se výrobce s největší pravděpodobností nebude chlubit, které látky mohou způsobit alergickou reakci, je třeba se informovat, přesně vědět, jaké má přípravek složení. Nastartovat ji například může šampon nebo zubní pasta obsahující konzervační látku zvanou chloracetamid. Nebo lanolin, který se používá jako emulgátor a bývá součástí krémů... Důležité při výběru kosmetiky je, aby nedráždila pleť ani oči - ať už jde o vlasovou kosmetiku, mýdla (na choulostivou pokožku se doporučují tzv. syndety) nebo kosmetiku po koupání. Pozornost by měla patřit i výběru kvalitní opalovací kosmetiky (na trhu je například lehký zklidňující krém Baby Protector francouzské firmy Gernétic).


Certifikovaná biokosmetika


S rostoucí nabídkou různých "přírodních" produktů má zákazník stále těžší orientaci ve výběru skutečně kvalitního přírodního výrobku. Z tohoto důvodu zavádí česká kontrolní obecně prospěšná společnost KEZ (kontrola ekologického zemědělství) certifikaci kosmetiky vyráběné z přírodních a ekologických surovin. Standardy CPK bio vycházejí z renomované mezinárodní certifikace ECOCERT.


Z kontrolních označení


> BDIH - značku kontrolované přírodní kosmetiky založil a registruje Svaz německých průmyslových a obchodních podniků zabývajících se výrobou a prodejem léčiv, potravinových doplňků a přípravků péče o tělo již od roku 1996. Asociace spravuje registrace pro více než 300 výrobců a distributorů.

> ECOCERT - Francouzská kontrolní a akreditační společnost, založená v roce 1991. Uděluje značku výrobkům z mnoha oblastí včetně kosmetiky. Při udělování certifikace vychází z normy ISO 65 (EN 45011). V současné době působí po celém světě a má certifikaci pro udělování certifikace podle amerického standardu NOP a japonského standardu JAS.

ZDROJ: SPORT&WELLNESS MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů