Sobota, 20. dubna 2024

Nový projekt: Monitoring welfare na ekologických farmách

Nový projekt: Monitoring welfare na ekologických farmách

Spolek poradců v ekologickém zemědělství ČR (EPOS) v rámci projektu „Ekologické zemědělství a zpracování biopotravin“ zahájil vytváření funkční metodiky, která se bude zabývat  monitoringem welfare v ekochovech. Podle navržené metodiky se bude monitorovat úroveň welfare na ekologických farmách u všech běžně chovaných druhů hospodářských zvířat v EZ (drůbež, prasata, kozy, ovce, koně, skot  dojný a skot bez tržní produkce mléka). Monitoring úrovně welfare bude probíhat na ekofarmách tak, aby byly zjištěny podmínky chovu v průběhu celého roku (to znamená na jaře, v letním období a v zimním období).

 

Práce na tvorbě metodiky byla zahájena 1. října 2008  workshopem, na kterém byly stanoveny hodnotící ukazatele u jednotlivých druhů hospodářských zvířat a způsob hodnocení. Tento výstup byl zapracován do metodik vytvořených pro jednotlivé hospodářské druhy. Navržené metodiky budou postupně upřesňovány podle názorů odborné veřejnosti a podle zkušeností, které se budou získávat při hodnocení welfare přímo v ekochovech.

 

V průběhu měsíců října a listopadu se upřesňují jednotlivé hodnotící ukazatele pro chované hospodářské druhy zvířat, vytváří se popis ukazatelů pro hodnotitele a ověřuje se vypovídající schopnost zvolených hodnotících kriterií. Dne 20. listopadu proběhne v Praze druhý pracovní workshop, který již bude pracovat s prvními výsledky šetření v ekochovech. Na základě tohoto workshopu budou zapracovány další zkušenosti a názory do metodiky hodnocení welfare v jednotlivých chovech hospodářských zvířat.

 

Takto vytvořená metodika bude 24. listopadu 2008 představena zájemcům o práci hodnotitelů welfare přímo na farmách, tak aby byla navržená metodika odzkoušena přímo v praxi. Hodnotitelem welfare může být akreditovaný poradce MZe, který má zkušenosti s kontrolní činností na ekofarmách.

 

Výsledkem tohoto úkolu bude v roce 2010 závěrečné zhodnocení stavu welfare na ekofarmách s tím, že metodika monitoringu welfare bude obsahovat i jednotlivé návrhy, jak zlepšit welfare v konkrétních zjištěných nedostatcích.

 

Monitoring úrovně welfare je realizován v rámci projektu Ekologické zemědělství a zpracování biopotravin, který je financován Ministerstvem zemědělství.  Podrobnější informace se dozvíte na webu www.pro-bio.cz a www.eposcr.cz.

 

 

Další informace poskytne:

Ing. Petr David

Tel., fax: 549 213 563

Mail: pdavid@eposcr.cz

Web: www.eposcr.cz

 

Spolek poradců v ekologickém zemědělství ČR

Kotlářská 53, 602 00 Brno

IČ: 439 61 479

Tel., fax: 549 213 563           

E-mail: epos@eposcr.cz  

Web: www.eposcr.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů