Pátek, 19. dubna 2024

Agrofert staví závod v Lovosicích

Agrofert staví závod v Lovosicích
Firma Preol, která je stoprocentní dceřinou společností uskupení Agrofert Holding, chce spustit plný provoz výrobny řepkového oleje v areálu lovosické Lovochemie na začátku května příštího roku. Preol chce zpracovávat 400 000 tun řepkového semene ročně. Náklady na vybudování provozu se pohybují kolem 1,7 miliardy korun. Při setkání s představiteli okolních obcí to včera řekl místopředseda představenstva firmy Martin Kubů.

O projektu se začalo uvažovat v roce 2006. Ve hře byly čtyři lokality, nakonec kvůli dobrému logistickému umístění, dostupné energetice a dalším službám zvítězily Lovosice. Preol při výstavbě úzce spolupracuje s Lovochemií, která je též ze 100 procent vlastněna Agrofertem. Preol má pozemek v pronájmu, od Lovochemie bude odebírat vodu, páru i elektřinu. Lovochemie bude zajišťovat například i údržbu, ostrahu, železniční dopravu a správu areálu.

Cílem Preolu je být multifunkční společností uvnitř skupiny Agrofert i mimo ni v oblasti pohonných hmot, biopaliv a obnovitelné energie. "Společnost má dosahovat ročního obratu přibližně pět miliard korun," uvedl Kubů. O projektu výstavby se definitivně rozhodlo v polovině loňského roku, s výstavbou se začalo letos v lednu. Výrobna má být zkompletována v polovině března, pak mají následovat zkoušky a postupný rozjezd provozu. Vedení firmy ujistilo starosty okolních obcí, že by neměly nastat žádné problémy s hlukem a pachem.

Výrobna řepkového oleje má zaměstnávat zhruba 116 lidí, z toho asi 70 dělníků. Většina lidí nastoupí do práce na začátku příštího roku. "Nabídka byla tak atraktivní, že se nám podařilo už před měsícem vše personálně zajistit," uvedl Kubů. Většina pracovníků je z Lovosic a okolí, firma ale přijala i lidi z uzavřené továrny na novinový papír firmy Norske Skog ve Štětí.

Firma si je vědoma, že v nedalekém Ústí nad Labem se zpracovává řepka v Setuze. "Poptávka po bionaftě roste, jsme přesvědčeni, že se na trh vejdeme," řekl Kubů. Ze 400 000 tun řepkového semene chce firma vyrobit ročně 100 000 tun metylesteru a dalších 62 000 tun oleje pro potravinářství nebo technické účely. Produkovat bude i 230 000 tun šrotů především pro výrobu krmných směsí. Lovochemie ale uvažuje o výstavbě nové kogenerační teplárny, která by mohla zpracovávat biomasu a právě i řepkové šroty z Preolu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů