Úterý, 23. dubna 2024

Velkochovy dostaly za provoz bez povolení jen symbolické pokuty

Velkochovy dostaly za provoz bez povolení jen symbolické pokuty

Velkochovům hospodářských zvířat, které neměly včas integrované povolení, uložila inspekce pokuty pouze v symbolické výši.

Děti Země podaly na konci loňského roku podněty České inspekci životního prostředí v souvislosti s chybějícími integrovanými povoleními u jedenácti velkochovů hospodářských zvířat a jedněch jatek. Inspekce většině firem uložila pokuty, ovšem pouze v symbolické výši – v rozmezí od 10 do 50 tisíc korun.

Česká inspekce životního prostředí prověřila podněty Dětí Země týkající se nezákonného provozu 11 velkochovů hospodářských zvířat a jedněch jatek. Firmy si totiž neopatřily do 31. října 2007 pravomocné integrované povolení, což byla jejich povinnost ze zákona. Pokuta byla uložena v souvislosti s nezákonným provozem celkem u osmi zařízení.

Ve dvou případech inspekce rozhodla, že chybějící integrované povolení není vina provozovatelů, neboť si podali žádost s dostatečným předstihem, přičemž zdržení vzniklo v průběhu správních řízení.  V kauze Těšínských jatek pak dodnes nebylo rozhodnuto, ačkoliv od podání podnětu inspekci uplynul více než rok.

Nejvyšší pokutu udělila inspekce firmě INTEGRO, a.s., a to 50.000 Kč za chybějící integrované povolení dvou provozů – velkochovu prasnic ve Vítání a zároveň výkrmny prasat v obci Nevid. Nejnižší pokutu 10.000 Kč pak dostala firma VEJCE CZ, s.r.o., za provozování drůbežárny ve Svinčanech bez integrovaného povolení.

Podle Dětí Země jsou udělené pokuty nedostatečné: „Zákon stanovuje maximální výši pokuty 7 milionů korun, čímž tak trochu naznačuje, o jak závažný delikt se jedná. Pokuta ve výši 10 nebo 20 tisíc korun je pro firmy provozující velkochovy sotva postřehnutelná,“ uvádí Martin Hyťha z Dětí Země. Například firma MORAS, a.s., měla v roce 2007 tržby téměř 120 milionů korun. Pokuta 15.000 Kč za drůbežárnu ve Slepoticích tedy tvoří pouze 0,0125 % ročních tržeb této firmy.

Smyslem integrovaného povolení je stanovit pro konkrétní provoz podmínky, které zajistí ochranu zdraví člověka a zvířat, ochranu životního prostředí, zejména ochranu ovzduší, půdy, lesa, podzemních a povrchových vod, přírody a krajiny. Dále se stanovují např. opatření pro hospodárné využívání surovin a energie, emisní limity, podmínky pro nakládání s odpady a jiné.

Kontakty:

- Martin Hyťha, Děti Země – Plzeň, tel.: 377 240 772, 606 104 784

- kontakty na jednotlivé oblastní inspektoráty České inspekce životního prostředí jsou k dispozici na

  www.cizp.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů