Sobota, 20. dubna 2024

Ekologická zahrada slouží nejen vozíčkářům

Ekologická zahrada slouží nejen vozíčkářům

Liberec - Zahrada plná ekologických prvků, speciálně upravených pro vozíčkáře, slouží od minulého týdne tělesně postiženým dětem a mládeži z Liberce a jeho širokého okolí.

Drakovu ekologickou zahradu v rámci oslav Svaté Barbory otevřelo na Mikuláše Občanské sdružení D.R.A.K. v liberecké Oblačné ulici.

„Smyslem projektu je vytvoření přírodě blízkého prostředí, které bude přístupné školským zařízením, dětem, mládeži a dospělým se zdravotním znevýhodněním a volnočasovým institucím,“ uvedl Jiří Langer, tiskový mluvčí Krajského úřadu Libereckého kraje. Úřad se totiž na zřízení zahrady finančně podílel.

„Vybudování ekologické zahrady podpořil Liberecký kraj částkou čtyřicet osm tisíc korun,“ připomněla na slavnostním otevření zahrady statutární náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová.

Projekt podporuje ekologickou výchovu u dětí a mládeže, setkávání lidí se znevýhodněním s lidmi bez znevýhodnění v místě běžného života komunity a v neposlední řadě přispívá ke zlepšení stavu zeleně a krajiny v panelové zástavbě části centra Liberce.

Zahrada nabízí návštěvníkům zahradní prvky vytvořené jak pro ekologickou výchovu, tak i pro hru. První zmiňované prvky budou obsahovat jednotlivé úkoly zaměřené na vlastní výzkumnou práci dětí a mládeže, jako je pozorování a experimentování s využitím všech smyslů. „Mezi prvky určené ke hře pak patří vrbové chýše a tunely, položené stromy, pískoviště, dřevěná zahradní klouzačka, vše v provedení pro znevýhodněné děti,“ upřesnil Jiří Langer.

Občanské sdružení D.R.A.K. bylo založeno lidmi, kteří se ocitli ve svízelné životní situaci. Narodilo se jim dítě s tělesným postižením nebo byli nuceni sami zvládat důsledky svého zdravotního handicapu. Některé z nich zvládání této situace obohatilo o zkušenosti či impulsy a podnítilo je k rozhodnutí pomáhat jiným, kteří řeší podobné nesnáze.

Základními hodnotami, na kterých je postavena činnost sdružení, jsou domov, rodina, aktivita, komunikace (D.R.A.K.), respekt k jedinečnosti každého člověka a svoboda ve výběru možných řešení individuálních problémů.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů