Čtvrtek, 18. dubna 2024

Japonský topol: rozhovor s pěstitelem tohoto ekologického paliva

Obnovitelná přírodní paliva mají zelenou.
Japonský topol: rozhovor s pěstitelem tohoto ekologického paliva

Z rychle rostoucích dřevin si můžete vybrat třeba japonský topol, jak to učinil pan Rudolf Nachtman, který se s námi o své pěstitelské zkušenosti podělil.

 

Japonský topol: jeden rok zasadíte, druhý ořezáváte 

Japonský topol je křížencem topolu černého a Maximoviczova. Dobře roste do 650 metrů nad mořem. Má rád vlhko, ale ne přímo zátopové oblasti. Tato energetická dřevina se hlavně využívá jako levné

a ekologické palivo.

Výhodou je, že k jeho kácení nepotřebujete povolení – jedná se totiž o zemědělskou komoditu. Energie rostliny je poměrně vysoká a její výhřevnost můžete kompenzovat množstvím.

Tato rychle rostoucí dřevina roste opravdu neuvěřitelně snadno v krátkém období. Již v pátém roce můžete kácet a probírat silnější jedince. Výhodou topolů japonských je, že při spalování nekouří, nepáchnou a navíc hoří i vlhčí.

japonsky topol_1.jpg
Čtyři měsíce stačí sadbě kořenáčů, aby vykoukla na svět v plné síle, foto: www.japonsky-topol.cz

Je libo více kyslíku nebo živý plot?

Téměř veškerá biomasa vzniká fotosyntézou ze vzdušného oxidu uhličitého. Fotosyntéza je také jediný děj, při kterém se uvolňuje kyslík. Plantáže topolů uvolní více kyslíku, než spotřebují svou přeměnou na energii. Rovněž pohlcování volných prachových částic není zanedbatelné.

Japonské topoly nepůsobí alergicky a dorůstají až v osmi letech. Jejich opadávající listí příznivě působí na kvalitu půdy. Mohou se rovněž uplatnit na rekultivované plochy, živé ploty

či větrolamy.

japonsky topol_2.jpg
O dva měsíce později, tedy v šesti měsících, se mladé

japonské topoly nenechávají vůbec svou výškou zahanbit, foto: http://www.japonsky-topol.cz/

Patří japonské topoly k náročným rostlinám co se výběru zeminy týče? A je nutné ji před jejich výsadbou nějak připravit?

Japonským topolům vystačí i velice chudá půda. Sám jsem se k jejich pěstování dostal právě z důvodu, abych využil pozemky

s horší kvalitou zeminy, kde byla minimální návratnost.

Samotná příprava půdy se hlavně zaměřuje na odstranění plevelů a její provzdušnění, v případě potřeby se může i přihnojovat (kompost, NPK, ale i zmulčovaná tráva).

Jak velké rostliny a jakým způsobem se sázejí? Která doba se pro tento účel nejvíce hodí?

Výsadbu provádíme do připravené a rozměřené půdy, většinou do řad se sponem 0,6 metrů se vzdáleností mezi řádky 2 metry (přibližně 8100 na hektar). Sázení je snadné pomocí řízků (nakrácené pruty z jednoletých přírůstků matečnic).

Řízky vysazujeme 18- až 20centimetrové, o průměru od 0,5 do 3,5 centimetrů, jednoduše je zapíchneme téměř celé do půdy. Nejvhodnější doba je velice brzy zjara, kdy půda dosahuje 5 stupňů Celsia, což je teplota pro možné zakořenění. Procentnost ujímavosti bude až 95.

japonsky topol_4.jpg
Jednoduchá výsadba probíhá pomocí připravených řízků topolů, foto: www.japonsky-topol.cz

Jak o zasazené topoly dále pečovat? Musí se přihnojovat či odplevelovat?

Nejvíce péče potřebují japonské topoly v prvním roce výsadby, to je nutná likvidace plevelů. Zalévání rostlin je neekonomické

, vyplácí se pouze na menších plochách.

Trpí japonské topoly nějakými škůdci? Co proti nim dělat?

Japonské topoly mají zvláštní vůni (po medu) a zvěř si jich téměř nevšímá. Ani drobní škůdci nedokáží tyto stromky úplně zničit.

japonsky topol_5.jpg
Podzim na plantáži hýří sezonními barvami, foto: www.japonsky-topol.cz

Pokud se někdo rozhodne vytápět rodinný domek tímto palivem, kolik rostlin je třeba si pořídit? Kdy je bude moci využít ke spalování? A na jak dlouho vydrží?

Na soběstačné vytápění rodinného domku potřebujete asi půl hektaru, to je 5000 kusů stromů. Výtěžnost plantáže se liší, a to od 200 až 300 m3/ha v šestém roce. Plantáž se zakládá asi na pět až šest sklizní (do úplného vyčerpání půdy), to obnáší přibližně 25 let.

Uříznutý strom vyrůstá opakovaně znovu. Vhodná velikost plochy se liší od kvality půdy, množství srážek a hlavně použitého kotle. Moderní kotle s možností energetického zplynování dřeva a vývinem dřevoplynu vám peníze určitě ušetří. Na nákup kotle můžete čerpat dotace.

 japonsky topol_6.jpg
I topoly může zaskočit náhlá zima, foto: www.japonsky-topol.cz

Proč zvolit k topení právě tuto dřevinu? Jaké jsou její výhody?

Na trhu se to zatím neprojevuje, přesto dochází k reálnému nedostatku palivového dříví. Rychle rostoucí dřeviny, jmenovitě japonský topol, tak představují jedno z nejdostupnějších a asi také nejlevnějších paliv.

Výborně vyřeší lokální topení, hlavně na vesnici a okrajových částech příměstských oblastí. Rovněž výnosový potenciál kyslíku na plantážích není zanedbatelný. Pro topná zařízení na dřevo existují, jak už jsem zmiňoval, díky pozitivním vlivům na ochranu životního prostředí zajímavé podpůrné programy.

V České republice poskytuje dotace na jejich pořízení Státní fond životního prostředí a rozvoje. Dosahují až padesáti procent pořizovací ceny. Dotace lze čerpat také na samotné založení plantáží.

Rozhodnu-li se pro výsadbu topolu japonského, kde nejlépe nakoupit?

Sadbu je nutné nakupovat pouze u registrovaných pěstitelů, protože jejich reprodukční porosty jsou pod dohledem Státní rostlinolékařské správy.

Pokud máte další dotazy, případně si chcete japonský topol pořídit, můžete navštívit osobní stránky registrovaného pěstitele Rudolfa Nachtmana.

Zdroj: http://www.abecedazahrady.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů