Úterý, 23. dubna 2024

Vláda projedná Akční plán pro biomasu, má podpořit její využití

Vláda projedná Akční plán pro biomasu, má podpořit její využití
Zvýšit využívání biomasy k výrobě elektrické energie by měl pomoci Akční plán pro biomasu pro ČR na období 2009 - 2011, který dnes projedná vláda. Plán má pomoci ke splnění závazku, že Česká republika do roku 2010 téměř zdvojnásobí podíl elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů na hrubé domácí spotřebě proudu.
    Dokument má pomoci odstranit bariéry na trhu s biomasou a vybrat vhodné energetické plodiny, má také zvýšit ochranu orné půdy. "V roce 2010 by měl podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů na hrubé domácí spotřebě elektřiny dosáhnout osmi procent. Akční plán má být jedním z nástrojů, jak splnit povinnosti, ke kterým jsme se zavázali vstupem do Evropské unie," uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.
    Kabinet dnes bude rozhodovat o novém zástupci České republiky v radách Mezinárodní banky hospodářské spolupráce (MBHS) a Mezinárodní investiční banky (MIB). Podle návrhu ministerstva financí (MF) by se jím měla stát ředitelka odboru mezinárodních vztahů MF Eva Anderová. Ve funkci by měla nahradit Jiřího Větrovského. Obě banky byly založeny v Moskvě státy Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP) a dodnes existují.
    Ministři projednají také návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na letošní rok a závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU v programovém období 2007 - 2013.
    Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) vládě předloží zprávu o stavu čerpání z evropských fondů.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů