Sobota, 20. dubna 2024

Biokluby z českých měst rokují v Brně

Biokluby z českých měst rokují v Brně

KDE:   Brno, v kavárně na Skleněné louce, Kounicova 23

KDY:    Sobota 21. března od 12:30 do 17:00 hodin

CO: Setkání klubů, které v českých městech organizují odběr čerstvých a místních biopotravin přímo od zemědělce

KDO:    Pořádá Hnutí DUHA


Místní a čerstvé biopotraviny přímo ze statku si mohou pořídit rodiny, jež se ve svém městě přidají k takzvaným bioklubům. V sobotu (21. 3.) se lidé z celé republiky, kteří kluby organizují, sejdou na semináři v Brně.

Program zahrnuje přednášky, prezentace úspěšných bioklubů a ekologických zemědělců i neformální debaty.

Biokluby úspěšně fungují v řadě evropských – včetně několika českých – měst. Sdružují se v nich rodiny či lidé, kteří chtějí odebírat biopotraviny přímo od nedalekých ekologických zemědělců. Vědí tak, čí zboží kupují, mohou svého farmáře osobně poznat a hlavně mají zaručený místní původ potravin. Zákazníci rovněž takto obejdou supermarkety, jež svoji nabídku často dovážejí z velké vzdálenosti a většinu vydělaných peněz si ponechávají. V bioklubu veškerou útratu dostane přímo zemědělec.
 
Rodiny v bioklubech si pravidelně – obvykle jednou týdně – objednávají potraviny podle své potřeby. V určený den pak dostanou domů nebo na domluvené místo bedničku se zbožím přímo od zemědělce.

První české biokluby vznikly před několika lety v Praze, Brně a Olomouci. Třeba farma Luční údolí zásobuje biokluby v několika moravských městech včetně Brna. Pražský Klub přátel biofarem, který organizují manželé Růžičkovi, funguje od roku 1995, soustavně rozšiřuje sortiment a přidává další a další statky. Hnutí DUHA chce tento trend rozšířit do dalších měst. Podpora silného místního trhu s biopotravinami je totiž velmi důležitá pro rozvoj českého ekologického zemědělství.

Ekologická organizace také vydala sadu publikací, které slouží jako praktický návod pro zájemce o vytvoření bioklubu. Každý si je může stáhnout na webové stránce potraviny.cz.

Hnutí DUHA tento týden spustilo novou kampaň Podestýlka, výběh – to je jiný příběh, která má prosadit lepší podporu pro ekologické chovy slepic a kuřat  [1]. Umožnila by tak zákazníkům, aby v obchodech měli na výběr vejce či kuřecí maso, jež nepochází z průmyslových velkodrůbežáren. Z webu potraviny.cz lidé mohou psát emaily přímo ministrovi zemědělství.

Praktického rádce Čerstvé biopotraviny na dosah lze stáhnout na www.hnutiduha.cz/publikace/cerstve_potraviny_na_dosah.pdf nebo na potraviny.cz

Lenka Kaspříková z Hnutí DUHA řekla:
„Biokluby jsou elegantní způsob, jak nakoupit biopotraviny, které jsou zaručeně čerstvé a od místního zemědělce. Navíc máte jistotu, že peníze opravdu dostane farmář a většinu útraty nepohltí supermarket. Osobně poznáte svého zemědělce, takže víte nejen co, ale také od koho jíte. Navíc se můžete dozvědět spoustu zajímavostí o jídle, které máte každý den na talíři. Bioklubů po Evropě běží už stovky. Sama často v brněnském bioklubu nakupuji. Na setkání či v publikacích se lidé dozví, jak mohou s přáteli založit bioklub i ve svém městě. Není to nic těžkého, stačí pouze chuť a elán.”


Kontakt:  Lenka Kaspříková, Hnutí DUHA, telefon 724 506 446, 545 214 431, email lenka.kasprikova@hnutiduha.cz


Poznámky:

[1] Podrobnosti v tiskové zprávě: www.hnutiduha.cz/index.php?cat=zpravy&id=704

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů