Středa, 24. dubna 2024

Předsednictví pomáhá zlepšovat život hospodářským zvířatům

Předsednictví pomáhá zlepšovat život hospodářským zvířatům
Závěry Rady EU k Univerzální deklaraci o pohodě zvířat, které připravilo české předsednictví ve spolupráci s Evropskou komisí, dnes v Bruselu schválili resortní ministři zemědělství. Unie a další mezinárodní aktéři chtějí využít deklaraci k tomu, aby i třetí země povzbudili k přijetí národních předpisů o pohodě zvířat. Úroveň ochrany a tak zvané pohody zvířat je v EU vysoká a neustále se zlepšuje. Z hlediska rovných podmínek soutěže producentů potravin na globálním trhu to ale někdy působí jako konkurenční nevýhoda, proto se předsednictví snaží o stanovení takových standardů welfare zvířat v EU, který by inspiroval zbytek světa.   

Ačkoliv Univerzální deklarace o pohodě zvířat nemá právní závaznost, unie si od ní slibuje nejen humánnější zacházení se zvířaty. „Stanovení optimálních standardů pro tak zvanou pohodu zvířat, jejich postupné sjednocování na globální úrovni a harmonizace národních předpisů je důležité i z pohledu ochrany spotřebitele,“ vysvětluje ministr Gandalovič. „Podmínky pohody zvířat je třeba hodnotit také ve vztahu k mezinárodnímu obchodu a z hlediska zajištění konkurenceschopnosti chovatelů zvířat a producentů potravin v EU,“ dodává ministr.

V rámci organizace mezinárodního obchodu, zaštiťované zejména WTO, není totiž obvykle akceptována rozdílná úroveň standardů ochrany zvířat jako důvod případného uvalení obchodních překážek, a proto je potřeba zavádění standardů ochrany zvířat i mimo EU systematicky propagovat. „V oblasti welfare zvířat má přitom EU podle všeho nejnáročnější pravidla ve srovnání s významnými světovými producenty potravin živočišného původu,“ zdůrazňuje 1. náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč. Snahou EU je  podporovat celosvětové zvyšování standardů ochrany zvířat v zájmu celkové pohody zvířat i rovných podmínek soutěžení producentů potravin na světovém trhu.

kontakt: Tereza M. Dvořáčková, tisková mluvčí Ministerstva zemědělství ČR
pro předsednictví ČR v Radě EU 
tel.: +420 221 813 063, GSM: +420 737 213 030; e-mail: tereza.dvorackova@mze.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů