Sobota, 20. dubna 2024

ČMDU: Kvůli směrnici EU může skončit až třetina chovatelů slepic

ČMDU: Kvůli směrnici EU může skončit až třetina chovatelů slepic
Kvůli evropské směrnici, která má od roku 2012 zakázat chov slepic v neupravených klecích, může skončit až třetina tuzemských chovatelů nosnic. Někteří z nich totiž budou mít problém zajistit peníze na nákladnou modernizaci klecových chovů slepic. ČTK to dnes řekla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová, podle které je pokles produkce očekáván také v celé EU, což by mohlo způsobit růst cen vajec.
    V Česku je nyní zhruba 30 firem zabývajících se velkochovem nosnic. Čeští producenti vajec budou muset v příštích letech podle odhadu Agrární komory investovat nejméně dvě miliardy korun, aby splnili podmínky směrnice EU. Ne všichni chovatelé na to ale podle Tůmové budou mít, protože například loni se potýkali s poklesem cen vajec a rostoucími cenami krmných směsí. Finanční situace tuzemských chovatelů proto není dobrá, přičemž na mnohamilionové investice do úpravy chovů slepic potřebují získat úvěry. "Až třetina chovatelů by (kvůli směrnici EU) proto mohla skončit," uvedla Tůmová.
    Českým chovatelům nosnic nicméně podle ní výrazně pomůže, že mohou z Programu rozvoje venkova dostat na modernizaci chovů dotaci až 40 procent nákladů. Tůmová míní, že v letošním roce by se i díky tomu měla v oblasti velkochovů slepic nastartovat investiční aktivita. "Chovatelé si uvědomují, že už je skutečně nejvyšší čas zareagovat. A že pokud chtějí na trhu zůstat, tak to udělat musejí, protože EU je k připomínkám hluchá a tvrdí, že to musí být," podotkla Tůmová.
    Evropská komise zakázala od roku 2012 chov slepic v klecích. Povolen od roku 2012 bude pouze chov ve volném výběhu, voliérách nebo takzvaných obohacených klecích. V těch je pro každou slepici vyhrazena o třetinu větší plocha. Zákaz má vstoupit v platnost navzdory námitkám některých chovatelů, kteří tvrdí, že by současný způsob chovu měl skončit až v době, kdy skončí životnost jednotlivých klecí.
    EK si ale zatím podle Tůmové stojí za svým a termín platnosti směrnice měnit nehodlá. "Předpokládá se, že v celé EU dojde za této situace ke snížení produkce (vajec) o zhruba 40 procent. Ti, kdo přežijí, na tom budou dobře a budou vydělávat. Ceny (vajec) totiž budou vyšší. Začnou se dovážet vejce a proč by měla být levná, když už tady nebude žádná konkurence," podotkla Tůmová. Česko už nyní dováží zhruba pětinu vajec ze zahraničí.
    V Česku je podle údajů Společnosti pro zvířata nyní chováno zhruba deset milionů slepic, z toho polovina v zemědělském výrobním sektoru. Zhruba 97 procent slepic z velkochovů je drženo v nevyhovujících klecích. Jen zhruba 2,7 procenta slepic je chováno na podestýlce v halách. V unii žije v klecích 390 milionů slepic, což je 67 procent všech slepic v EU.
    Aktivisté ze Společnosti pro zvířata dnes na neutěšenou situaci slepic chovaných ve velkochovech upozorňovali kolemjdoucí na Václavském náměstí v Praze. Doprostřed náměstí umístili velkou klec, aby si lidé mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jak se slepice ve velkochovech cítí. Lidé mohli také ochutnat bezvaječné pečivo či se podívat na záběry z velkochovů. "Jsme zde proto, abychom lidem ukázali, že slepice, od nichž pochází většina vajec v obchodech a hotových výrobcích, jsou celý život zavřené v klecích," řekla ČTK Dita Michaličková ze Společnosti pro zvířata.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů