Pátek, 19. dubna 2024

Biopotraviny nejsou anonymní

Biopotraviny nejsou anonymní

O přednostech produktů ekologického zemědělství s propagátorkou biopotravin Ivou Buriánkovou.


Čím jste chtěla být jako malá holka? Myslela jste si už tehdy, že se budete věnovat biopotravinám?

Jako malá holka jsem určitě o biopotravinách ani netušila. Snila jsem o dráze právničky a později učitelky. Tento sen jsem si splnila. Minulý rok jsem dokončila studium historie a společenských věd na pedagogické fakultě. Učitelské profesi se ale prozatím nevěnuji. Než jsem studium dokončila, profesní dráha mne zanesla do světa biopotravin, ve kterém se nyní plně realizuji.


Jak jste se dostala ke zdravému životnímu stylu?

Pocházím z malého městečka, takže bych si troufla říci, že jsem v souladu s přírodou prožívala celé dětství. Do Prahy jsem přišla až za studiem vysoké školy, ale ani tehdy jsme se od přírody neodklonila. Zde jsem se seznámila s biopotravinami. Navštěvovala jsem obchody se zdravou výživou a speciální bioprodejny. K Bio světu mne značně přiblížilo seznámení s Hankou Zemanovou, odbornicí na biopotraviny, a pracovní působení ve společnosti prodávající biopotraviny.


S jakými představami jste založila vlastní obchod s biopotravinami?

Představy jsem měla zcela jasné. Chtěla jsem vytvořit místo nabízející kvalitní biopotraviny pro různé stravovací směry. Neměla to tedy být jen prodejna vegetariánská, makrobiotická, ale kvalitní bioprodejna s širokou nabídkou čerstvých bioproduktů z českých ekofarem, ve které i náročný biospotřebitel najde vše, co potřebuje ke svému bio životu. Byla to někdy cesta náročná, ale myslím si, že se mi povedlo původní myšlenku uvést v realitu.


V čem jsou podle vás bi potraviny jiné než běžné?

Jsou chuťově výraznější, neobsahují žádné chemické konzervační látky, jsou spojené s ochranou našeho životního prostředí, přinášejí nám méně známé druhy obilovin a luštěnin. Těch důvodů by se našlo více. Ať jsou to důvody podložené výzkumy a odborníky, nebo důvody, které Vás osloví po návštěvě ekofarmy, a jsou to spíše aspekty lidské. Důležité je, aby si každý, kdo přemýšlí o svém zdraví a o stavu přírody, žil se svým přesvědčením, že biopotraviny přinášejí nejen jemu kvalitu.


Co vás na bioproduktech tak láká?

Jednoznačně to, že nejsou anonymní. Biopotraviny kupujete s tím, že víte, který ekofarmář je pro vás vypěstoval, na které ekofarmě zvířata žila. Kupujete potravinu s příběhem. Často používám slovní spojení, že si dám např. kozí sýr od pana Špatného, než abych použila název ekofarmy. Spojuji si konkrétní bioprodukty s milými lidmi, kteří je se stejným bio přesvědčením vypěstovali, vychovali, vyrobili. Konzumací biopotravin si nejen pochutnám, přispívám svému zdraví, ale navíc podporuji konkrétního ekofarmáře, který šetří životní prostředí.


Co všechno máte doma v ledničce a v koupelně (nebo jinde) bio?

Moje lednička i ostatní kuchyňské zásoby jsou celé BIO. Když máte díky vlastní prodejně biopotraviny tak blízko, už ani nemůžete konzumovat nic jiného. Hodně si své tělo zhýčkáte kvalitní stravou. Logo Bio byste našli i na produktech v koupelně a ostatních částech bytu. Používám ekologické čisticí a prací prostředky, bio kosmetiku a některé výrobky z bio bavlny.


Je podle vás jaro vhodnou dobou na změnu životního stylu?

Na změnu k lepšímu je vhodná každá doba kdykoliv. Jsem zastáncem názoru, že sebemenší změna k lepšímu v jakékoliv době je přínosná. Ale je pravda, že jarní období si často spojujeme s myšlenkou očisty, lehčí stravy a začínáme se zajímat o zdravou jarní stravu.

Pro změnu ke zdravému životnímu stylu právě v jarních dnech se určitě vyslovuje sezónnost tolika druhů čerstvé zeleniny a ovoce.

Jak se dají prožít bio Velikonoce?

Velikonoce můžeme prožít ve stylu bio na několika úrovních. Můžeme si koupit česká biovajíčka, upéct si z biosurovin mazanec a beránka, dětem koupit zdravější čokoládové biovelikonoční figurky nebo jiné biosladkosti bez barviv a obsahu rafinovaného cukru. Také můžeme k jarnímu úklidu použít ekologicky šetrné čisticí prostředky.


V čem se liší bio vajíčka od nebio?

Vzhledově se bio vajíčko liší jen tím, že má na skořápce na prvním místě číselného kódu nulu. Tímto faktem si ověříte, že vajíčko pochází z ekologického chovu. Především se ale liší život slepice, která biovajíčko snesla. Slepice z ekologického chovu mají celodenní přístup k výběhu, jsou krmeny kvalitním krmivem pocházejícím opět z ekologického zemědělství, mohou tedy bez omezení žít v rámci svých přirozených potřeb.


Proč bych si měla koupit bio skopové? Jak se k němu dostanu?

Bio jehněčí maso jako všechny ostatní druhy bio masa skutečně vyniká lepší chutí. U biomasa je opravdu důležitá vlastní zkušenost. Zákazníci kupující biomaso často vyslovují názor, že již nemohou kupovat maso z běžného chovu, že ten chuťový rozdíl je opravdu výrazný. Ale ani u bio masa bychom neměli opomíjet opět i aspekt ekologický. Biojehněčí maso produkují i čeští chovatelé a v dobře zásobené bioprodejně byste měli mít možnost koupit si různé druhy biojehněčího masa ve vakuově balených vaničkách anebo můžete navštívit přímo ekofarmu s produkcí biojehněčího a zakoupit je přímo na ekofarmě.


Jak budete trávit svátky jara? Co budete vařit?

Na svátky jara se těším především proto, že budu moci konzumovat a svým zákazníkům opět nabízet české sezónní bioprodukty. Budu si určitě připravovat rozmanité saláty, používat čerstvé natě a bylinky. Přeji Vám krásné jarní dny.

Ludmila Hamplová

Jak poznáte bioprodukty a biopotraviny

Bioprodukty a biopotraviny musí být certifikovány a označeny chráněnou známkou BIO (tzv. biozebrou). A musí být rovněž uveden kód kontrolní organizace (např. KEZ-CZ-01, ABCERT-CZ-02, BIOKONT-CZ-03). Zakazuje se používání označení "bio" nebo "eko" pro jiné než certifikované produkty ekologického zemědělství. Každý jiný produkt takto označený je podvod a může být sankcionován. Tyto potraviny zakoupíte v prodejnách zdravé výživy anebo na ekofarmách a na specializovaných trzích. Bohatý sortiment nabízejí řetězce a v nabídce mnoha obchodů jsou i textilní biovýrobky, obuv a kosmetika. Zdali jsou biovýrobky lepší, než ty z běžné produkce, je na posouzení každého spotřebitele.

Iva Buriánková (1983) působila v neziskové organizaci PRO-BIO LIGA, první pracovní zkušenosti z oblasti biopotravin načerpala ve společnosti Albio. Věnuje se propagaci ekologického zemědělství a biopotravin. V současné době se plně věnuje vedení vlastní bioprodejny a e-shopu.

ZDROJ: Zdraví

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů