Jak na porážku a zpracování masa na ekologické farmě?
Bioinstitut, o.p.s. s týmem odborníků z praxe vydává novou metodickou příručku: Porážka a zpracování masa a masných výrobků v ekologickém zemědělství. Příručka by měla usnadnit ekozemědělcům orientaci v oblasti zpracování masa a jeho výrobků, o něž je mezi spotřebiteli stále vyšší zájem.
Tato příručka poskytuje návody a doporučení jak jednoduše zorganizovat porážku, vybudovat a uvést do provozu zpracovnu masa i masných výrobků přímo na úrovni zemědělského podniku. Je určena stávajícím i budoucím zpracovatelům, provozujícím porážku a zpracování masa na farmě.
Příručku ocení především ti, kteří hledají odpověď na otázku, co vše je nutné splnit a zabezpečit pro to, aby mohly být faremní výrobky uvedeny do oběhu. K vlastní realizaci prvního prodaného produktu, nebaleného či baleného výsekového masa nebo dokonce masného výrobku vede cesta složitá, a právě tato metodika slouží jako průvodce na této cestě.
Příručka obsahuje přehled potřebných zákonů, předpisů a vyhlášek, obecné požadavky na vybavení provozu pro porážku a zpracování, následně samotné zpracování a výroba faremních produktů, seznam a vzory dokumentů, potřebné informace pro prodej ze dvora, možnost finanční podpory v oblasti zpracování masa a nakonec užitečné odkazy a publikace.
Součástí metodiky je fotopříloha názorných příkladů z provozu porážky a zpracování.
Pasáže týkající se hygieny výroby a porážky byly konzultovány s Odborem veterinární hygieny, ochrany veřejného zdraví a ekologie Státní veterinární správy ČR.
Publikace byla vydána v rámci projektu Ekologické zemědělství a zpracování biopotravin, který je financován Ministerstvem zemědělství ČR.
Distribuce: Bioinstitut, o.p.s., www.bioinstitut.cz. Cena: 40,- Kč + poštovné.
Objednávky a informace na: 585 631 182, info@bioinstitut.cz