Pátek, 29. března 2024

Jak na porážku a zpracování masa na ekologické farmě?

Jak na porážku a zpracování masa na ekologické farmě?

Bioinstitut, o.p.s. s týmem odborníků z praxe vydává novou metodickou příručku: Porážka a zpracování masa a masných výrobků v ekologickém zemědělství. Příručka by měla usnadnit ekozemědělcům orientaci v oblasti zpracování masa a jeho výrobků, o něž je mezi spotřebiteli stále vyšší zájem.

Tato příručka poskytuje návody a doporučení jak jednoduše zorganizovat porážku, vybudovat a uvést do provozu zpracovnu masa i masných výrobků přímo na úrovni zemědělského podniku. Je určena stávajícím i budoucím zpracovatelům, provozujícím porážku a zpracování masa na farmě.

Příručku ocení především ti, kteří hledají odpověď na otázku, co vše je nutné splnit a zabezpečit pro to, aby mohly být faremní výrobky uvedeny do oběhu. K vlastní realizaci prvního prodaného produktu, nebaleného či baleného výsekového masa nebo dokonce masného výrobku vede cesta složitá, a právě tato metodika slouží jako průvodce na této cestě.

Příručka obsahuje přehled potřebných zákonů, předpisů a vyhlášek, obecné požadavky na vybavení provozu pro porážku a zpracování, následně samotné zpracování a výroba faremních produktů, seznam a vzory dokumentů, potřebné informace pro prodej ze dvora, možnost finanční podpory v oblasti zpracování masa a nakonec užitečné odkazy a publikace.

Součástí metodiky je fotopříloha názorných příkladů z provozu porážky a zpracování.

Pasáže týkající se hygieny výroby a porážky byly konzultovány s Odborem veterinární hygieny, ochrany veřejného zdraví a ekologie Státní veterinární správy ČR.

Publikace byla vydána v rámci projektu Ekologické zemědělství a zpracování biopotravin, který je financován Ministerstvem zemědělství ČR.

Distribuce: Bioinstitut, o.p.s., www.bioinstitut.cz. Cena: 40,- Kč + poštovné.

Objednávky a informace na: 585 631 182, info@bioinstitut.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů