Čtvrtek, 28. března 2024

Nedodržování ekologických předpisů může připravit zemědělce o evropské dotace

Nedodržování ekologických předpisů může připravit zemědělce o evropské dotace

Praha - Pokud nebudou dodržovat předepsané ekologické a zdravotní předpisy, mohou zemědělci přijít o dotace z evropských fondů. Česká republika totiž letos poprvé spustila systém kontrol, které mají hříšníky odhalit. Kontrolovat se bude dodržování 41 předpisů. Všechny mají zemědělce motivovat k šetrnému zacházení s krajinou a se zvířaty.

Kontroly mohou provádět jak organizace v působnosti ministerstva zemědělství, tak i Česká inspekce životního prostředí, která spadá do oblasti působnosti ministerstva životního prostředí. "Tímto systémem zajišťujeme, aby byla dostatečná kontrola nad tím, zda ty podmínky, které jsou s tím spojeny, zemědělec dodržuje," uvedl ministr zemědělství v demisi Petr Gandalovič (ODS).

V případě, že kontrola odhalí porušování předpisů, může hříšník přijít o peníze z Bruselu. Doposud v takovém případě dostal pouze pokutu, dotace mu plynuly v plné výši. Jednorázová, menší pochybení odnesou farmáři pár tisícovkami, opakovaná je budou bolet daleko víc. Mohou přijít dokonce o všechny peníze, které z evropských fondů dostávají.

Zkontrolovat je možné jen zlomek zemědělců

Do konce roku by mělo kontrolou projít zhruba 250 farmářů, tedy zhruba procento všech, kteří mají v Česku nárok na přímé platby. Náhodné kontroly pod patronátem rezortu zemědělství se rozběhly už v březnu. Zatím se dotkly 27 zemědělců. "Jsou tam čtyři zanedbatelná porušení a dva případy malého porušení," řekl k tomu vrchní ředitel environmentální sekce ministerstva zemědělství Martin Mistr.

Farmáři si mohou zkusit kontrolu nanečisto

Zemědělci, kteří mají z kontrol obavy, si je mohou projít také nanečisto. Elektronická simulace je dostupná na Portálu farmáře. Další podrobné informace o požadavcích a standardech mohou rolníci získat také ze speciální brožury Kontrola podmíněnosti, která je kromě knižní podoby dostupná i na stránkách ministerstva zemědělství.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů