Pátek, 29. března 2024

Biopotraviny jsou v Polsku v módě

Biopotraviny jsou v Polsku v módě

Prodej biopotravin v Polsku roste, přestože se země potýká s dopady hospodářské a finanční krize. Dříve většina produktů z ekologických hospodářství mířila na export a biovýrobky byly v supermarketech vzácností. Nyní je už nabízí většina obchodních sítí.

Společnost Euromonitor International odhaduje, že letos se prodá v Polsku biovýrobků za téměř 35 milionů eur (zhruba 930 milionů korun), což bude o asi 20 procent více než v loňském roce. Podobný růst prodeje očekávají i výrobci. S novinkami na trh ale kvůli hospodářské krizi nespěchají. Zákazník prý v době krize nerad experimentuje.

"Úbytek konzumentů jsme nezaznamenali. V prvním čtvrtletí vzrostl meziročně náš zisk o téměř pětinu," řekl deníku Rzeczpospolita Mieczyslaw Babalski, majitel výrobny biotěstovin.

Spokojena je také firma Symbio, která dodává na trh ekologické potraviny. "Tržby v prvním čtvrtletí jsme měli dvakrát vyšší než loni ve stejnou dobu," uvedl zástupce ředitele Artur Tymiński. Podle něj se zvyšuje prodej ekologických výrobků, protože panuje móda zdravé výživy a bioprodukty jsou dostupnější než v minulosti. Nabízí je většina super- a hypermarketů, ale také malé obchůdky. Pozitivní podle Tymińského je, že Poláci, kteří kupují biovýrobky, dávají přednost těm polským před zahraničními.

ZDROJ: REGAL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů