Čtvrtek, 28. března 2024

U Choltic má vzniknout velkokapacitní drůbežárna

U Choltic má vzniknout velkokapacitní drůbežárna

Děti Země kritizují klecový systému chovu, v němž zvířata trpí

Firma VEJCE CZ, s.r.o., chce nedaleko obce Choltice postavit novou halu pro celkem 180 tisíc nosnic. Nyní probíhá posuzování vlivů záměru na životní prostředí. Děti Země již podaly krajskému úřadu v Pardubicích vyjádření, ve kterém kritizují, že byla posouzena jen jedna varianta této „továrny na vejce“, a to ta s nejhoršími životními podmínkami zvířat – klecový chov.

„Klecový chov je ze všech možných druhů ustájení pro zvířata ten nejhorší, neboť v něm nemohou uskutečňovat své přirozené chování,“ vysvětluje Martin Hyťha z Dětí Země. „V nyní probíhajícím procesu by měla být posouzena i pro zvířata příznivější varianta, například chov na podestýlce nebo voliérový chov.“

Nové velkochovy nosnic – tj. slepic určených k produkci vajec – již musejí být vybaveny tzv. „obohacenými klecemi“. To znamená, že slepice nežijí v úplně holé kleci, ale mají k dispozici určité vybavení, např. popeliště nebo hnízdo. Odborné studie (1) však dokazují, že tato provizorní zařízení nemohou ve stísněném prostředí klece dostatečně uspokojit přirozené životní potřeby slepic.

„Schvalování stavby chceme nadále sledovat a požadovat jak dodržování zákonů, tak přijatelné životní podmínky pro zvířata,“ dodává ještě Martin Hyťha z Dětí Země, které se výstavbou a provozem velkochovů hospodářských zvířat v ČR dlouhodobě zabývají.

Kdokoliv se může k vlivům stavby na životní prostředí vyjádřit do 10. června – nejpozději v tento den musí být vyjádření doručeno na krajský úřad v Pardubicích. Podrobnosti o stavbě a jejím posuzování jsou k dispozici na internetu v informačním systému EIA (2).

(1) Např. Laid Bare …the case against enriched cages, Compassion in World Farming Trust, v češtině k dispozici zde (český překlad organizace Společnost pro zvířata).
(2) Chov nosnic – Choltice-Luhy: http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?view=eia_cr&id=PAK333

Kontakty:
Martin Hyťha, Děti Země – Plzeň: 606 104 784
Michael Schubert, jednatel firmy VEJCE CZ: 603 440 716

Užitečné odkazy:
Kampaň týkající se velkochovů hospodářských zvířat: www.detizeme.cz/zvirata
On-line výstava o životních podmínkách drůbeže ve velkochovech: www.detizeme.cz/drubez

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů