Pátek, 29. března 2024

Princ Charles otvoril v Sedmohradsku Centrum pre ekologické potraviny

Princ Charles otvoril v Sedmohradsku Centrum pre ekologické potraviny

BUKUREŠŤ. Britský nástupník trónu princ Charles dnes v obci Saschiz v rumunskom Sedmohradsku slávnostne otvoril Centrum pre ekologické potraviny.

Vo svojom vystúpení vyjadril pri tejto príležitosti presvedčenie, že Sedmohradsko sa môže stať príkladom ekologickej výroby zdravých potravín pre celý svet.

Súčasne označil Transylvániu za "poľnohospodársky poklad", varoval však pred nebezpečenstvami spojenými s tlakom rozvoja, ktorý by mohol podkopať krehkú ekonomiku regiónu.

"Bola by to tragédia nepredstaviteľných rozmerov, keby sme prišli o tak jedinečný systém s jeho celou biodiverzitou vo chvíli, keď si svet začína uvedomovať význam takýchto ekosystémov pre ľudstvo," formuloval princ Charles.

Rumunské Karpaty sú od 90. rokov pravidelne dejiskom súkromných návštev britského korunného princa, ktorý sa tu turisticky vyžíva.

Významný hosť z Londýna absolvoval už predtým v Bukurešti rokovania s najvyššími rumunskými ústavnými činiteľmi - prezidentom Traianom Basescom a premiérom Emilom Bocom - o projektoch na podporu ekologického poľnohospodárstva i ekoturizmu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů