Středa, 24. dubna 2024

Vědci: Ano GM kukuřici

Vědci: Ano GM kukuřici
Geneticky modifikované plodiny nemají nepříznivý vliv na životní prostředí, tvrdí akademici.

Akademie věd podpoří pěstování geneticky modifikované kukuřice, případně i jiných plodin. V dlouhodobém výzkumu nezjistila jejich nepříznivý vliv na životní prostředí, uvedla v sobotu Česká televize ve své hlavní zpravodajské relaci. Se závěry vědců ale podle ní nesouhlasí ekologické organizace.

Vědecká poradkyně organizace Greenpeace Magdalena Klimovičová uvedla, že podle nich jde o lobbistickou aktivitu části vědecké obce, která se snaží prosadit zájmy biotechnologických společností. Ekologové se obávají zejména zdravotních dopadů geneticky modifikovaných rostlin, někteří odborníci zase mají dojem, že by jejich pěstování způsobilo vznik vysoce odolných plevelů.

Představitelé Akademie věd tyto obavy odmítají s odkazem na mimořádný rozsah svého výzkumu. "Je to dlouholeté opakování na stejném místě, takže můžeme srovnávat a vyloučit vlivy dešťů, teploty a všeho ostatního naprosto věrohodně, dám ruku do ohně," řekl ředitel Biologického centra Akademie věd ČR František Sehnal.

Výzkum, jehož závěry již podle České televize přivítala Agrární komora, shrnuje Bílá kniha, kterou vědci veřejnosti představí tento týden na evropské konferenci o bezpečnosti potravin v Berlíně.

Předpisy Evropské unie v současnosti povolují z geneticky modifikovaných plodin pěstovat pouze kukuřici, a to za velice přísných podmínek. Takzvanou Bt kukuřici v loňském roce pěstovalo sedm zemí EU na ploše zhruba 107 tisíc hektarů, když jednoznačně největším pěstitelem zůstalo Španělsko, Česku patřila druhá příčka. Celosvětově se geneticky modifikované plodiny podílejí na světových plochách již jednou desetinou.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů