Středa, 24. dubna 2024

Ekologové učili vyrábět sýr

Ekologové učili vyrábět sýr

V maršovském středisku ctí tradiční krkonošské výrobky a přirozený vztah k přírodě

Dvacítka zájemců se v sobotu sešla ve Středisku ekologické výchovy Sever v Horním Maršově na Trutnovsku, aby se naučili, jak začít s malochovem koz a krav, jak zacházet se zvířaty, jak je podojit a jak z nadojeného mléka jednoduchým způsobem vyrobit sýr, případně další výrobky. „Podobnou akci pořádáme už potřetí a podle počtu zájemců i podle toho, až odkud k nám přijeli, soudíme, že o podobné téma je mezi lidmi zájem,“ řekl pořadatel Jan Franta. Pro mnohé z účastníků byl kontakt se živým zvířetem první podobnou zkušeností. Mezi zájemci byli ženy i muži, nejmladšímu bylo třináct a nejstarší účastnici sedmdesát let. Do Maršova přijela i se svým synem a vnukem.

„Vyrobit sýr z domácího nadojeného mléka není takový problém -potřebujete k tomu jen mléko, syřidlo, hrnec, formičky a mléčnou kulturu. Syřidlo je enzym, který se vyrábí z telecích nebo prasečích žaludků, ale dá se běžně koupit. Příznivci hnutí Hare Kršna se při výrobě sýra obejdou i bez něj, používají citrony,“ vysvětlil Franta.

Sýr, který se tímto postupem získá, je polotučný, měkkost nebo tvrdost se dá ovlivnit tepelně.

„Kromě sýra se dá samozřejmě vyrobit i máslo, ale k jeho přípravě je třeba máselnice a to už je finančně náročná položka - stojí okolo dvaceti tisíc,“ řekl Franta.

Někteří účastníci kurzu už kozy doma mají a chtějí jejich mléko prakticky využít nebo o zřízení malého chovu uvažují. „Uvažuji, že si několik koz pořídíme, a chci, aby se mléko dobře využilo. Kromě toho je ten sýr opravdu chutný,“ pochvalovala kozí sýr účastnice kurzu z Boskovic. Středisko ekologické výchovy Sever v Horním Maršově existuje už patnáct let. Od církve získalo k využívání objekt staré fary, který dnes přebudovává na vzdělávací centrum a na místo, kde by se měly ctít tradice, tradiční krkonošské výrobky a přirozený vztah k přírodě.

„Letos jsme požádali o desetimilionový grant a pokud ho dostaneme v požadované výši, budeme s rekonstrukcí hotovi do dvou let a budeme moci rozšířit nabídku výukových i pobytových programů. Ty zatím připravujeme jen pro děti. Nezabýváme se pouze chovemkoz, ale i dalšími obory, které do těchto míst patří - keramikou, tkaním, předením,“ dodal Franta.

http://www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů