Sobota, 20. dubna 2024

Babiš chce ziskový byznys s kuřaty

Babiš chce ziskový byznys s kuřaty

Miliardáři v době krize
Majitel Agrofertu Andrej Babiš chce, aby Vodňanské kuře vydělávalo, propouští v Agropolu i Olmě.

Tři klíčové přírůstky do holdingu Agrofert letos přibyly miliardáři Andreji Babišovi - a každý z nich je svým způsobem problémový.

Klíčová byla nedávná koupě firmy Agropol (podle spekulací možná za 6 až 8 miliard korun). Její významná součást, domácí jednička Jihočeská drůbež Vodňany, ale loni vykázala dvousetmiliardovou ztrátu. Babiš teď rozvíjí plán, jak firmu vyvést do černých čísel.

"Pod značku Vodňanské kuře začleníme i drůbeží výrobu z našich Kosteleckých uzenin a obchodně vše spojíme i se slovenským podnikem Hyza," prozrazuje záměry. Uvažuje přitom také o vybudování vlastních kuřecích líhní, aby dostal pod kontrolu celý výrobní řetězec u drůbeže.

"Banky jsou už z dlouhodobých ztrát v chovu drůbeže nervózní, snažíme se tak o záchranu celého oboru," tvrdí přitom Babiš.

K Agropolu ovšem patří na třicet firem. Byznys s obilím na Moravě spojí Babiš se svým Agrofertem už letos, v Čechách proběhne integrace později. Centrály a obchodní oddělení Agrofertu a Agropolu se propojí do konce roku. Při zeštíhlování již muselo zejména pražské ústředí Agropolu opustit na čtyřicet lidí. "Další vlny propuštění bohužel musí následovat, abychom využili synergie obou společností," potvrdil Babiš.

Ani akvizice největší moravské mlékárny Olma není zcela bez problémů. "Museli jsme už propustit sto lidí a 'nalít' do Olmy 160 milionů, aby byl podnik životaschopný," říká byznysmen.

Do třetice - za 11 dní Agrofert spouští výrobu surovin pro bionaftu v Lovosicích. Boom biopaliv se ale nyní zastavil. "Projektu věříme i dál. Ale neodhadnu, kdy se investice za 1,6 miliardy vrátí," připouští Babiš.

Rozhovor s Andrejem Babišem

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů