Pátek, 29. března 2024

Zemědělce táhne bio, šetří přírodu

Zemědělce táhne bio, šetří přírodu

Břeclavsko - V kraji se rozmáhá biozemědělství, hospodaření, které je šetrnější k přírodě, láká stále více pěstitelů. Označení bio může mít celá řada zemědělských produktů. Vína, sýry, pečivo, zelenina nebo maso. O tom, co je v ekologickém zemědělství nového, a jaké má kdo zajímavé poznatky z této oblasti, debatovaly ve čtvrtek a v pátek v Lednici desítky odborníků z celého světa.

Zúčastnili se tam devátého ročníku evropské letní bioakademie. „Česká republika není v této oblasti nijak pozadu. Za posledních pár let jsme u nás zaznamenali razantní nárůst ekologického zemědělství. Výměra ekologicky obhospodařované půdy se blíží osmi procentům, což nás řadí na páté či šesté místo v Evropě,“ podotkl správce regionálního centra Svazu ekologických zemědělců Pro-Bio Petr David.

V posledních letech došlo k velkému nárůstu ploch vinic, na nichž vinaři přecházejí na systém ekologického zemědělství. Velkého rozmachu dosáhlo také ovocnářství. Přitom stát se například producentem biovína není vůbec jednoduché. Chce to trpělivost. „V České republice jsou čtyři výrobci biovína. Další desítky jsou v takzvaném přechodném období, kdy vinice musí tři roky dodržovat platnou legislativu ekologického zemědělství a až potom pěstitel může říct: Ano, mám biovíno. Tyhle tři roky trvá ozdravný proces vinice, kdy se odbourávají pesticidy, které vinař předtím používal,“ vysvětlil David.

Na ekologické zemědělství vsadil například Jan Hlaváč z Březí. Produkty jeho firmy s označením bio jsou obiloviny, luskoviny a zelenina. „O biopotraviny je velký zájem. Tímto způsobem hospodaříme už od devadesátého roku. Dělal jsem roky v zemědělství, a jelikož jsme už dřív nepoužívali žádné postřiky, tak jsme u toho zůstali,“ prozradil zemědělec, který pěstuje plodiny na dvaadvacetihek­tarové ploše. Jeho výpěstky odebírají obchodní řetězce a další velcí odběratelé.

Hlaváč říká, že coby ekologický zemědělec dostává každoročně třítisícovou dotaci na hektar půdy. „Myslím, že na tom v tomto směru nejsme o moc lépe než konvenční zemědělci,“ poznamenal.

Ekologické zemědělství se každopádně na Břeclavsku rozmáhá. Potvrzuje to i předseda Svazu integrovaného produkce hroznů a vína Milan Hluchý. „V posledních třech letech se začaly výrazně zvětšovat plochy ekologických vinic. Jednak je to v důsledku dotací, zájmu o ekologické produkty a konečně existuje technologie, která je funkční. Dnes jsme v ekologickém systému schopní ochránit evropské odrůdy révy vinné před hlavními révovými chorobami, jako jsou plíseň révová, padlí a botrytida,“ vypočítal.

Systém ekologického vinařství podle Hluchého zároveň významně přispívá k tomu, aby se vrátil život do zemědělské krajiny. „Děláme pro ministerstvo zemědělství detailní studii biodiverzity vinic. Tam se ukazuje, že dobře vedená ekologická vinice přispívá k výskytu různých druhů motýlů či ptáků,“ podotkl odborník, čímž reagoval na zprávy z tisku, že v regionu houfně ubývá některých druhů hmyzu.

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů