Čtvrtek, 18. dubna 2024

Boj o státní mléko pokračuje

Boj o státní mléko pokračuje
Desítky kilometrů pomalu se ploužících kolon a stovky traktorů na dálnicích. Tak vypadal toto pondělí další díl bitvy českých zemědělců za zestátnění mléka.
Farmáři požadují, aby jim stát zaručil minimální výkupní cenu. Chtějí garance, že jim mlékárny budou platit tak, aby měli zajištěný zisk.
V současné době podle údajů Agrární komory tratí na litru mléka dvě koruny. Výkupní cena je zhruba šest korun za litr, což je lehce nad průměrem Evropské unie. Ten byl letos v březnu 26 eurocentů za litr mléka.
České mléko přitom již nyní patří mezi nejdražší v evropských zemích. Svůj podíl na tom mají nejen ještě nesplacené investice do přísnějších hygienických pravidel, která začala platit po vstupu do EU, ale také slabší přísun evropských dotací.
V průměru dostávají čeští zemědělci o 40 procent dotací méně než jejich kolegové ze západní Evropy. Letos by to mělo být kolem 40 miliard korun. Poměr by se měl vyrovnat až po roce 2013.
České mléčné protesty nejsou v Evropě výjimečné. Podobné akce - včetně vylévání mléka do kanálů a vršení barikád z másla - jsou běžné v sousedním Rakousku, Německu, ale i v Belgii. Na vině není jen klesající výkupní cena mléka (ta za poslední rok spadla o 29 procent), ale i systém kvót, který unie zavedla v roce 1984. Zatímco tehdy mělo opatření regulační účinek, dnes jsou kvóty nástrojem politické a agrární lobby.
Každý národní stát má stanoveno, kolik litrů mléka smí ročně vyprodukovat. Součet kvót je ale vyšší než celková spotřeba, a Brusel tak garantuje dotace na vývoz mléčných produktů do neunijních zemí.
Mléko je tak fakticky dotováno dvakrát. Peníze dostanou jak zemědělci, tak exportéři, což znevýhodňuje země vně EU, které exportní dotace na mléko nedávají.
"Dlouhodobě je jediným systémovým řešením zrušení kvót," domnívá se analytik Petr Havel. Evropa by se také měla soustředit na ekologičtější a méně extenzivní chovy skotu. Jinými slovy - kvantitu nahrazovat kvalitou.
Svůj díl viny mají na mléčných protestech také obchodní řetězce, které nejsou ochotny domácí mléko zlevňovat, i když jeho výkupní cena klesá.
Proč vůbec zemědělci krávy na mléko stále chovají, když podle svých propočtů prodělávají?
Prodej mléka je podobně jako v případě vajec snadno odhadnutelný a okamžitý výdělek. Na rozdíl od rolníka nemusí dodavatel mléka čekat na dobré počasí, sklizeň ani vhodnou dobu pro prodej.

40 procent
O tolik méně dostávají čeští zemědělci na dotacích oproti západní Evropě.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů