Pátek, 29. března 2024

Studenti budou soutěžit o návrh nejlepšího ekologického ovčína

Studenti budou soutěžit o návrh nejlepšího ekologického ovčína

Letošní třetí ročník soutěže Revit Open určené pro studenty vysokých škol se stavebním a architektonickým zaměřením se bude točit kolem vytvoření návrhu energeticky soběstačného objektu pro ekologickou ovčí farmu v Beskydech. ČTK to sdělila firma Autodesk, která spolu s Fakultou architektury ČVUT soutěž pořádá.

Navržený soutěžní objekt má představovat ekologický, energeticky soběstačný ovčín pro 150 ovcí bahnic a minimálně dva berany s doplňkovým chovem malé skupiny koz v počtu asi pěti až deseti kusů.

Objekt by měl vykazovat minimální provozní náklady, co nejmenší provozní zátěž pro životní prostředí a charakterem by měl směřovat k nízkoenergetické stavbě. V rámci soutěže jsou hodnoceny faktory architektonické hledisko, stavebně technické řešení a využití možností daného softwarového řešení.

"Co se týká zadání soutěže, je podle odborníků v současné době téma ekologického stavění v chráněných krajinných oblastech a problém alternativních zdrojů velmi aktuální. Proto mají soutěžící letos za úkol navrhnout ovčí farmu v chráněné krajinné oblasti Beskydy. Chov ovcí a koz je nedílnou součástí ekologického obhospodařování a udržování krajiny," uvedla vedoucí Kabinetu modelového projektování Fakulty architektury ČVUT Dana Matějovská.

Termín ukončení registrace do soutěže je 30. září 2009, poslední den odevzdání návrhů je 9. listopadu 2009. Slavnostní vyhlášení a předání cen proběhne v březnu 2010.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů