Pátek, 19. dubna 2024

Elektřiny od farmářů je stále víc

Elektřiny od farmářů je stále víc

V Česku funguje už 47 bioplynových stanic, další zahájí provoz letos. Bioplyn je v produkci elektřiny čtvrtý největší obnovitelný zdroj v zemi.

Tuzemští zemědělci objevují kouzlo výroby elektřiny ze zbytků a odpadů své produkce. Bioplynové stanice, jeden ze státem podporovaných obnovitelných zdrojů energie, zažívají nevídaný boom. K téměř padesátce fungujících zařízení přibude letos zhruba deset dalších. Produkce elektřiny z těchto zdrojů narůstá geometrickou řadou. Byť jde stále o mizivý zlomek celkové tuzemské spotřeby.

Pohánět generátor plynem, jímaným z komunálních odpadů, není novinka. Zdroje v čistírnách odpadních vod nebo skládkách mají ale výkon jen pouhých několik desítek kilowattů. Takových po Česku funguje na osmdesát. Ale v opuštěných kravínech nebo na zelené louce budované speciální stanice, zásobované spíše odpadem ze zemědělské výroby a o výkonu i přes tisíc kilowattů, jsou na trhu teprve několik málo let.

Drahé, ale žádané

"Zájem o právě tyhle bioplynové stanice výrazně narůstá. Byť pro některé zemědělské společnosti se jedná o poměrně vysokou investici," popisuje zkušenost s rostoucí poptávkou Václav Duffek ze společnosti Agri Fair Stod, která už vybudovala deset bioplynových stanic a za letošek jí přibudou ještě tři až čtyři další. K velkým dodavatelům patří i Tomášek servis, Agrikomp nebo Farmtec, ale kromě nich je na trhu i spousta menších firem.

"Bioplynka nám pomohla ke stabilizaci podniku. Využíváme takhle na výrobu elektřiny i tepla přes polovinu přebytků a odpadů, které bychom museli tak jako tak likvidovat," tvrdí například Zdeněk Sviták, zástupce farmy Agra Deštná, která provozuje stanici necelý rok.

Lákadlo výhodného byznysu je velké. Investiční náklady sice také - zhruba 60 až 70 milionů korun, ale návratnost je kolem šesti let. Stát přitom garantuje po dobu patnácti let zaručený odběr "zelené" elektřiny za cenu zhruba dvojnásobně vyšší než v případě tržní ceny z tradičních zdrojů. A k tomu mohou část nákladů pokrýt dotace, o které se ročně zajímá až 25 případných investorů.

Na provozu přitom investoři ušetří - jako surovina pro produkci bioplynu a následnou výrobu elektřiny poslouží kromě speciálně pěstovaných plodin především odpad a zbytky ze zemědělské produkce. V případě méně početných "nezemědělských" komunálních stanic i vyloženě odpadový materiál, kaly z čističek odpadních vod, vývařoven nebo odpad z porážek zvířat a živočišných tkání.

Že jejich nedokonalé zpracování dokáže znepříjemnit život v nejedné obci, dokládají protesty proti některým chystaným nebo už dokončeným stanicím. "Nemůžete leckdy ani otevřít okna, ten zápach jde celou vesnicí," reaguje třeba jeden z obyvatel Svojšína na Tachovsku.

Bioplyn je stabilní zdroj

Podle místopředsedy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslava Němečka mají ale bioplynové stanice jednu velkou výhodu oproti třeba větrným či solárním elektrárnám, případně i těm vodním.

"Je to na rozdíl od větru či slunce stabilní zdroj, schopný dodávat elektřinu bez výkyvu podle potřeby třeba 24 hodin denně. A podle potřeby i regulovat výkon," připomíná Němeček, jehož úřad určuje minimální výkupní cenu, za jakou musí fimy jako ČEZ, E.ON a další od zelených zdrojů elektřinu odebírat.

"Výstavba bioplynových stanic bude u nás určitě pokračovat. Má to ale své hranice dané zejména množstvím vhodných a ekonomicky dostupných vstupních surovin. Hledají se samozřejmě nové pro bioplynové stanice vhodné zemědělské plodiny," připomíná František Lehar z ostravské společnosti Tomášek servis, která dosud postavila 19 bioplynových stanic, tedy přes 40 procent celkového dosavadního počtu v Česku.

Bioplyn je podle ERÚ za vodními elektrárnami, spalováním dřevní štěpky a větrnými elektrárnami čtvrtým největším obnovitelným zdrojem energie. Hlavním zdrojem elektřiny je stále uhlí.


Bioplyn v Česku

47 bioplynových stanic funguje v Česku podle serveru biom.cz. Elektřinu vyrábí i 80 menších zařízení ze skládkového plynu nebo v čističkách

214 gigawatthodin elektřiny se vyrobilo loni v ČR celkem pomocí bioplynu. Je to 0,3 % celkové spotřeby.

5,19% veškeré tuzemské spotřeby elektřiny pocházelo loni dohromady ze všech obnovitelných zdrojů energie.

AUTOR: Miroslav Petr
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů