Čtvrtek, 28. března 2024

Má se stavět bioplynka, lidé o tom nevědí

Má se stavět bioplynka, lidé o tom nevědí

Napajedla, Otrokovice - Vybudování bioplynové stanice se chystá v Napajedlích. Stavět se má v bezprostředním sousedství tamního zemědělského podniku.

Obyvatelé Napajedel sice byli o záměru informováni na přelomu května a června na úřední desce, nikdo z oslovených ale o stavbě zařízení, které má produkovat bioplyn, nic neví.

„O něčem takovém nemám tušení. Nevím ani přesně, co bioplynová stanice obnáší, ale bude to nejspíš nějak souviset se zápachem. Vzhledem k tomu, že místo máme na dohled, měl by nám to někdo říct,“ překvapeně sdělil jeden z obyvatelů Napajedel Vít Vávra. Bydlí pouhých čtyři sta metrů od plánovaného místa výstavby v části Prusinky.

„O vybudování bioplynové stanice jsem zatím nic neslyšela,“ uvedla i Anna Buchtová, bydlící na okraji města nejblíže k Prusinkám.

Pavel Pala ze stejné lokality také o ničem nevěděl. „To by bylo dost nepříjemné. Vítr fouká neustále naším směrem. Nikde jsem ale o záměru neslyšel ani o něm nečetl. Jsem vozíčkář, a na úřední desku bych ani nedohlédl,“ podotkl Pala.

Napajedelská radnice tvrdí, že je dostatečné, že záměr byl vyvěšen na úřední desce. Byl tedy dán ve známost. „Splnili jsme zákonnou povinnost a umístili informaci na úřední desku,“ sdělila starostka Napajedel Irena Brabcová. Během čtrnáctidenního intervalu, kdy se mohli občané k celé věci vyjádřit, nepřišel podle pracovnice sekretariátu starostky na radnici ani jeden.

I na krajském úřadu říkají, že žádné námitky občanů neobdrželi. „Bylo provedeno zjišťovací řízení, a žádné vážnější připomínky z něj nevzešly. Vyjádřit se mohli i občané, kompletní dokumentace visela na úředních deskách Napajedel a kraje,“ uvedla pracovnice krajského Odboru životního prostředí a zemědělství Miroslava Tomalová.

Roman Kedruš z napajedelského stavebního úřadu dodal, že nyní radnice čeká na žádost investora o povolení stavby. Podle Kedruše bude napajedelská stanice produkovat bioplyn a jeho spalováním elektřinu. „Ta se bude zřejmě odprodávat do běžné sítě,“ odhadl.

Výstavba bioplynové stanice se začátkem roku chystala i v areálu teplárny v Otrokovicích. V březnu se proti ní postavili tamní radní a občané.

„Jejím zprovozněním by došlo k nadměrnému zatížení místních vozovek, které udržujeme pomocí financí městského rozpočtu. Navíc je zdejší životní prostředí už teď silně zatíženo emisemi,“ připomněl důvody odmítnutí představiteli města mluvčí otrokovické radnice Milan Plesar.

Na základě protestů svých občanů radní požádali o veřejné projednání záměru výstavby stanice za účasti veřejnosti. Při něm budou moci občané vyjádřit své názory. Přesný termín a místo veřejného projednávání vyhlásí krajský úřad.

„Počítám, že by k veřejnému projednávání mohlo dojít po prázdninách. Každopádně jsme s krajským úřadem domluveni, že nám jeho termín včas oznámí, abychom mohli občany včas informovat,“ doplnil.

Po veřejném projednání vydá kraj doporučení nebo nedoporučení výstavby bioplynové stanice. „Poslední slovo ve věci povolení stavby bude mít ale otrokovický stavení úřad,“ sdělil Plesar.

Na Zlínsku v současné době nestojí ani jedna funkční bioplynová stanice. V jednání jsou podle krajského úřadu bioplynky v Otrokovicích, Hvozdné, Spytihněvi a Tlumačově.

V provozu jsou nyní v celém Zlínském kraji dvě bioplynové stanice. V Nivnici na Uherskohradišťsku dostala stanice povolení k provozu letos v červnu, ale již od začátku roku běžela zkušebně. V Novém Dvoře u Kunovic byla stavba stanice a uvedení do provozu odsouhlaseno v červnu loňského roku.

Zájem o výstavbu bioplynových stanic na území české republiky v posledních letech stoupá. Důvodem může být i státem garantovaný zvýhodněný odkup vyrobené energie po dobu prvních dvaceti let provozu.

Jejím hlavním produktem je bioplyn, který lze využít jako alternativní zdroj energie.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů