Čtvrtek, 28. března 2024

V září se už možná pohne privatizace zemědělských budov

V září se už možná pohne privatizace zemědělských budov

Dle sdělení Pozemkového fondu ČR by vláda měla schválit znovurozběhnutí privatizace zemědělských budov v září tohoto roku. Privatizace totiž byla pozastavena dne 30.4.2007. Od té doby narůstaly problémy českých zemědělců, kteří z podstatné části musí hospodařit v pronajatých budovách po bývalých státních statcích. Svaz marginálních oblastí se obrátil na Ministerstvo zemědělství ČR a jeho prostřednictvím na Pozemkový fond, s žádostí o uvedení termínu, kdy bude privatizace odblokována.

 

Tyto budovy dnes vlastní stát prostřednictvím Pozemkového fondu a farmář tak nemůže hospodařit ve vlastním a musí zůstávat nájemcem budov, byť by tyto budovy rád koupil. Největším problém je, že farmář nemůže tyto budovy rekonstruovat a přesto po něm stát požaduje plnění zákonných požadavků na stav budov a bezpečnost jejich provozu z hlediska životního prostředí a dodržování pravidel vyplývajících z environmentální legislativy.

 

Tito farmáři na rozdíl od ostatních českých i evropských zemědělců nemohou ani čerpat peníze na rekonstrukce z Programu rozvoje venkova a tyto stavby tak bohužel nuceně patří k těm, které náš venkov rozhodně nekrášlí.

Dořešení problému dnes již závisí jen na dohodě ministerstva financí s ministerstvem zemědělství. V současné době je dle sdělení Pozemkového fondu materiál v připomínkovém řízení a stále na ministerstvu zemědělství, odboru zakladatelské činnosti,  kde v současnosti řeší připomínky právního oddělení. Pozemkový fond ve své zprávě deklaroval, že jakmile bude novela Usnesení vlády ČR schválena, bude neprodleně pokračováno v privatizaci majetku státu ve správě Pozemkového fondu ČR.

Svaz marginálních oblastí proto apeluje na ministra zemědělství, aby se zasadil o urychlení řešení tohoto vleklého problému. Právě takové komplikace zatěžují už tak problémovou živočišnou výrobu a přispívají ke snižování stavu zvířat.

 

Svaz marginálních oblastí sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí ČR zabývající se převážně živočišnou výrobou. Členy SMO či jeho členských organizací je více než 950 zemědělských farem.

 

Ing. Milan Boleslav

předseda Svazu marginálních oblastí

 

 

Kontakt:

Svaz marginálních oblastí, Horní Police čp. 1, 471 06 Česká Lípa, tel/fax: 487 861 368

předseda Ing. Milan Boleslav, tel: 737 284 225

Internet: www.lfa.cz, email: lfa@lfa.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů