Pátek, 29. března 2024

Drůbežárna porušuje předpisy, náprava je v nedohlednu

Drůbežárna porušuje předpisy, náprava je v nedohlednu

Ve Velkém Malahově asi zákony na ochranu zvířat neplatí

Děti Země na konci června informovaly Městský úřad Horšovský Týn o tom, že ve velkochovu nosnic ve Velkém Malahově je v některých klecích umístěno více slepic, než kolik dovoluje vyhláška. Úřad však místo zjednání nápravy tvrdí, že je všechno v pořádku a opírá se o vyjádření krajské veterinární správy.

"Je zjevné, že se naším podnětem nikdo pořádně nezabýval. Kdyby totiž úředníci šli do drůbežárny a zkontrolovali klece, museli by zjistit, že některé jsou přeplněné slepicemi. Ale zamést s výsledky naší kontroly z pohodlí kanceláře je asi snazší, než řešit pochybení velké firmy v hale plné zápachu a trusu," komentuje sarkasticky výsledek Martin Hyťha z plzeňské pobočky Dětí Země.

Městský úřad Horšovský Týn ve svém sdělení okomentoval celou věc takto: "Orgán ochrany zvířat dle odpovídajících okolností daného případu, obdobného případu z loňského roku a odborného vyjádření orgánu veterinární správy neshledal zákonný důvod k zahájení správního řízení ve věci porušení zákona."

Děti Země přitom mají k dispozici písemný zápis o provedené kontrole i o tom, že v některých klecích byl maximální povolený počet zvířat překročen. Přestože je pod zápisem podepsán i ředitel drůbežárny Petr Červený, úřad podnětu Dětí Země nevyhověl. "K těžko zpochybnitelnému důkazu, který jsme předložili, se úřad prostě nijak nevyjádřil," dodává Hyťha.

Vyhláška o technických požadavcích na stavby pro zemědělství stanovuje minimální využitelnou plochu pro každou slepici v kleci na 600 cm2, při velikosti klecí u České drůbeže to znamená maximálně 20 slepic v jedné kleci. Řada nevládních organizací zabývajících se ochranou zvířat po celém světě se shoduje na tom, že klecové chovy nosnic jsou neetické a měly by být zcela zakázány.


Kontakty:
Martin Hyťha, Děti Země - Plzeň: 606 104 784
Městský úřad Horšovský Týn, odbor životního prostředí: 379 415 170

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů