Čtvrtek, 18. dubna 2024

OVOCNÉMU DNI NA CHALOUPKÁCH PŘÁLO POČASÍ

OVOCNÉMU DNI NA CHALOUPKÁCH PŘÁLO POČASÍ

Kněžice - Prosluněná neděle přilákala na Chaloupky u Kněžic stovky příznivců stromů, ovoce a nejrůznějších ovocných lahůdek. Akci dominovala výstava ovoce, kam se podařilo díky příznivcům a kolegům z třebíčského svazu zahrádkářů dostat na 120 odrůd především jablek a hrušek. "Pomologové radili, určovali návštěvníkům jejich ovoce, probíhala ochutnávka jablek a moštů, odborná porota pak hodnotila nejlepší štrůdl", nastínila dění na chaloupeckém hlavním sále pořadatelka výstavy Marie Rajnošková.

Kromě toho, že se děti i dospělí mohli projekt v bryčce, na koni nebo se občerstvit například švestkovými knedlíky, čekal na všechny orientační běh, divadlo, ovocná čajovna, nejrůznější výtvarné aktivity zaměřené jak jinak než na ovoce.

Oblíbeným místem byl altán, kde se sušily křížaly. Děti asi nejvíc bavilo lisovat z jablek mošt, který si mohli hned vypít. Dospělí si připíjeli burčákem, zakoupili si marmeládu, džem, povidla, keramický hrnek nebo ovocný strom.

"Ti nejodvážnější se nebáli vzít do ruky štětec a pomoct s malováním bílých pruhů na stromy v aleji směrem do Kněžic. Tímto jsme se zapojili do kampaně Arniky, která se snaží upozorňovat na nesmyslné kácení alejí kolem silnic" vysvětlil vedoucí střediska Martin Kříž.

Zajímavé bylo i pozorovat stromolezce, jak ošetřují starou třešeň v areálu střediska, dvakrát během dne se na půdě hrálo divadlo a atmosféru dotvářelo všudypřítomné babí léto.

"Už dnes si poznačte v kalendáři 25. dubna 2010, to se Chaloupky opět otevřou pro veřejnost a všechny pozveme na Den Země, který bude tentokrát zaměřen na energii" dodal Kříž.

Více informací poskytne:

Martin Kříž, 775 740 221, martin.kriz@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů