Pátek, 19. dubna 2024

ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ PLATOFRMA PRO EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ

ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ PLATOFRMA PRO EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ

Výzkum a vzdělávání pro praxi a přenos informací široké odborné i laické veřejnosti to je cílem nově založené Technologické platformy, jejímž je PRO-BIO LIGA hrdým zakládajícím členem. Mezi další členy patří vysoké školy, výzkumné ústavy, výrobci, zpracovatelé biopotravin a představitelé oborových organizací.

Za účelem sjednocení a propojení široké škály zainteresovaných aktérů v oblasti ekologického zemědělství a produkce biopotravin, byla v České republice založena Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství. Všichni členové se zavázali k podpoře iniciativ zaměřených na posílení konkurenceschopnosti ekologického zemědělství a rozvoje produkce, distribuce, prodeje a spotřeby biopotravin; k realizaci s tím spojených vědeckých výzkumných, technologických a inovačních aktivit; k podpoře a aktivnímu podílu na iniciaci, tvorbě a implementaci strategických dokumentů v oblasti ekologického zemědělství a produkce biopotravin.

"Nedostatečným propojením výzkumného sektoru s uživateli jeho výsledků nedochází k předávání informací, rozvoji inovačních technologií a k přenosu potřeb praxe do výzkumných témat, které jsou jádrem úspěšného rozvoje sektoru ekologického zemědělství.

A tak i přesto, že rozvoj ekologického zemědělství v České republice kopíruje současné evropské trendy a podíl ekologicky obhospodařované půdy v roce 2009 tvoří zhruba 10 % z celkové zemědělské půdy, neodpovídá úroveň a struktura českého výzkumu v oblasti ekologického zemědělství tomuto významu," říká předseda řídícího výboru nově vzniklé technologické platformy prof. Bořivoj Šarapatka (UP Olomouc).

Zastoupení jednotlivých členů platformy poskytuje dostatečnou garanci spolupráce v celém sektoru, která by měla přispět k řešení jeho problémů. Jejími členy jsou jak výzkumné ústavy a vysoké školy, tak zástupci privátního sektoru z řad prvovýrobců i zpracovatelů produktů ekologického zemědělství.

BIOSPOTREBITEL.CZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů