Čtvrtek, 28. března 2024

Do ekologického zemědělství musí jít více peněz, říkají odborníci

Do ekologického zemědělství musí jít více peněz, říkají odborníci

Autoři zprávy, kterou si nechala vypracovat Evropská komise, tvrdí, že mají-li zemědělci poskytovat "zelené" veřejné statky a služby, bude se muset zvýšit rozpočet společné zemědělské politiky EU a bude také třeba zpřísnit požadavky, na jejichž základě farmáři unijní dotace dostávají.

Rozsáhlá studie vypracovaná Institutem pro evropskou environmentální politiku na zakázku Evropské komise zkoumá způsob jak koncept veřejných statků aplikovat na zemědělství. Výsledky studie přišly v době, kdy diskuse o budoucí podobě společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2013 začíná nabírat na obrátkách. Komise upozorňuje, že závěry studie se s jejím názorem nemusí shodovat.

Otázkou, zda by se po roce 2013 neměla SZP primárně zaměřit na poskytování veřejných statků, se poprvé ministři zemědělství zabývali v červnu 2009 na neformálním setkání v Brně. Tehdy ale zdůraznili, že dříve, než k nějakým závěrům dospějí, bude třeba tento fenomén náležitě prozkoumat.

Celý článek najdete na www.euractiv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů