Pátek, 19. dubna 2024

Na desetině zemědělské půdy v ČR se hospodaří ekologicky

Na desetině zemědělské půdy v ČR se hospodaří ekologicky

Počet ekologických zemědělců výrazně roste. Dnes jich na území ČR hospodaří cca 3000. Informace zveřejnilo Ministerstvo zemědělství.

Server aktualne.centrum.cz nedávno nabídl přehled týkající se ekologického hospodaření u nás, který vychází právě ze statistik Ministerstav zemědělství za rok 20009. V loňském roce byl nárůst ve srovnání s rokem 2008 velice výrazný. Například počet výrobců biopotravin se zvýšil o pětinu a dosáhl již čísla 500, počet ekofarem vzrostl o padesát procent z 1802 na 2689. Výměra vinic provozovaných v biorežimu vzrostla dokonce o 58 procent a měří již 645 hektarů.

Kromě toho narostla i výměra sadů v ekologickém zemědělství a dostaly se sem i první chmelnice.
Ekozemědělství stát podporuje

Hlavním důvodem nárůstu je podle mluvčího ministerstva Petra Vorlíčka stabilní státní podpora v této oblasti. Ekozemědělci jsou podporováni prostřednictvím Programu rozvoje venkova, a to formou dotací na plochu v rámci agroenvironmentálních opatření i formou bodového zvýhodnění při hodnocení investičních projektů v některých opatřeních Osy I a III.

"Za období ledna a února dochází k dalšímu dynamickému nárůstu nových ekologických zemědělců, v současné době již dosahuje počet ekozemědělců tři tisíce," sdělil ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Pravidla ekologického zemědělství a výroby biopotravin jsou upravena naší i evropskou legislativou. Od 1.1. 2009 platí zcela nová evropská legislativa, která je stejná pro všechny členské státy EU.

Zdroj: aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů