Pátek, 19. dubna 2024

Bartákův hrnec pro nejlepšího ekologického zemědělce putuje na Valašsko

V pořadí již osmnácté slavnostní udělení titulu "nejlepší ekologický zemědělec roku",  spojené s  předáním putovního "Bartákova hrnce"  za loňský rok, je podle tradice připraveno na poslední květnovou sobotu.

Bartákův hrnec pro nejlepšího ekologického zemědělce putuje na Valašsko
Letos se uskuteční 29. května od 9 hodin na valašském ekostatku společnosti AgroFyto s.r.o. v Horní Lidči a oceněnými budou její jednatelé Ing. Ludmila Mužikovská a Vilém Rudolf.

bartak1.jpgPrestižní cenu, jejímž smyslem je především propagace biopotravin a ekozemědělství mezi nejširší veřejností, uděluje Nadační fond Bartákův hrnec, který bez přerušení navázal na shodnou činnost Nadace rytíře Františka Horského (později Nadačního fondu RFH), jež byla Ing. Richardem J. Bartákem, CSc. (na obrázku) a jeho dvěma přáteli založena roku 1991. Ocenění, přezdívané podle tohoto iniciátora tradice a nestora českého ekologického zemědělství, se uděluje vždy na statku vybraného ekozemědělce, jehož práci, úspěchy a vynikající výsledky v minulém roce ocenila odborná komise.

Prestižní titul se pojí s finanční odměnou (15 000 Kč) v podobě symbolických "zlaťáků" (desetikorun čerstvé ražby), jimiž je putovní hrnec naplněn. Jeho držitel je vybírán i na základě návrhů veřejnosti, které nejsou nijak omezeny, a to po výzvě nadačního fondu ve vánočním čísle specializovaného měsíčníku Bio. Hodnoceny jsou vždy nabídka a úroveň služeb, objem a kvalita bioproduktů, ekologické vztahy hospodářství, přínos pro rozvoj oboru, využití druhotných surovin a energetických zdrojů apod.

agrofyto_lidecko.jpgSlavnostní předání Hrnce se na oceněném hospodářství stává vyvrcholením Dne otevřených dveří, při čemž se zlaťáky vysypou novému držiteli do ošatky. Ten pokaždé návštěvníky pozve na odbornou exkurzi po svém hospodářství, kterou doplňuje beseda, ochutnávka místních ekologických produktů a další doprovodný program.

"Letošním oceněním zdůrazňujeme zásluhy, které mají oba jednatelé na úspěšné transformaci socialistického družstva na dnešní efektivní soukromý zemědělský podnik, kdy minimalizovali jeho porodní potíže a obvyklé rozdrobení původního majetku na množství bankrotujících vlastnictví, přičemž firmu dovedli až k hospodaření v ekologickém režimu v poměrně velkém celku,"zdůrazňuje Richard J. Barták v roli doyena oboru. "Za vývojem jistě nikterak bezbolestným je zde úctyhodná pracovitost, vytrvalost až zdravá tvrdohlavosti oceněných i jejich týmu, díky které si mj. pochutnáváme i na skvělých biojogurtech a kysaných bionápojích produkovaných právě z biomléka AgroFyta."

muzikovska_agrofyto.jpg"Že jsme v roce 1998 vstoupili do přechodného období k ekologickému hospodaření nejprve s masným a později i s mléčným skotem, toho dnes nelitujeme, " říká Ludmila Mužikovská (na snímku). "Sice jsme museli dva kravíny přebudovat na volné ustájení, s úvěrem, který ještě splácíme, vybudovat novou dojírnu, zázemí pro sklad biokrmiv a další náležitosti, náročnější práce musela přejít do krve i zaměstnancům, ale od roku 2006 se z našeho certifikovaného biomléka dělají v Mlékárně Valašské Meziříčí produkty, které sbírají jedno ocenění za druhým. Věříme, že sázka na bioprodukty se nám zejména z dlouhodobého pohledu vyplatí."

Ekostatek, působící ve valašských obcích Lidečko a Horní Lideč v Chráněné krajinné oblasti Beskydy mezi Valašskými Klobouky a Vsetínem, dnes obhospodařuje 690 ha luk a pastvin a 157 ha orné půdy. Na pastvě může být celoročně 650 kusů skotu, z čehož je 120 ks dojnic Holštýnského plemene a 530 ks masného plemene Siementhal. Průměrně se denně nadojí 2000 litrů biomléka, které mlékárna ve Valašském Meziříčí zpracovává na speciální biovýrobky, např. kysaný biomléčný nápoj, který získal ocenění Česká biopotravina roku 2006, Cenu hejtmana Zlínského kraje 2006, cenu Perla Zlínska - nejlepší výrobek Zlínského kraje 2006, Nejlepší mlékárenský výrobek roku 2007. Stejně tak biojogurty - bílý, borůvkový a jahodový - byly oceněny jako nejlepší mlékárenský výrobek roku 2008 a získaly cenu hejtmana Zlínského kraje roku 2008 a cenu Perla Zlínska, nejlepší výrobek 2008.

Letos chtějí v Lidečku vyřešit i prodej hovězího biomasa ze dvora, protože na pastvě mají i 120 ks krav masného skotu, potomků plemene Limousin a Siementhal, spolu s výkrmovými jatečními býky.

Celý provoz zajišťuje 17 pracovníků (traktoristé, mechanici, dojičky, technici). Společnost spolupracuje s obcemi i při zimní údržbě komunikací, veřejných zelených a sportovních ploch apod.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů